Svenska skådespelare del XIV: Marianne Stjernqvist

Svenska skådespelare del XIV: Marianne Stjernqvist

Karl-Bertil Jonssons ömma moder känner vi väl alla till, men vem är rösten till denna tecknade figur? Svaret är ingen mindre än Marianne Stjernqvist!

Unga Marianne föddes den 22 december, lite passande för någon som mest är känd för en roll som återkommer varje år två dagar senare, i Huskvarna. Året var 1924. Skådespeleri studerade vid bland annat Calle Flygare. Sedan blev det förstås en hel del teater vid diverse olika etablissemang. De första åren var det främst Helsingborgs stadsteater och de sista åren Stockholms där sista rollen gjordes 1989. Vid teatern i Skåne utvecklades Stjernqvist till en framgångsrik komedienn och hade som motspelare bland annat Nils Poppe.

Första filmrollen kom det år hon fyllde 20 i ”Det är min modell” och den sista kortfilmen ”Billy och den rubinröda jackan” från 1988. Roller inom det media som kallas television blev det också. Kanske minns man henne bäst i folklustspelet ”Söderkåkar” där hon spelade den lite snorkiga svägerskan till huvudpersonen som spelades av Arne Källerud. Vidare ska nämnas att Stjernqvist spelade modern i ”Din stund på jorden”. Sista rollen gjordes i ”Xerxes” 1988.

Den 22 april 1991 avled Marianne Stjernqvist och hennes stoft vilar i en familjegrav på Dunkehalla kyrkogård i Jönköping.


En ung fröken Stjernqvist tillsammans med Nils Poppe.
Den mest kända rollen, rösten till den ömma modern. Som tur var såg skådespelerskan från Huskvarna inte ut som fru Jonsson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s