Vi firar midvinterblot vid vintersolståndet!

Vi firar midvinterblot vid vintersolståndet!

Folk från Skandinavien kom tidigt i kontakt med den romerska kulturen och det fanns folk från Skandinavien som reste till imperiet i söder på 200 talet vår tidräkning. Många arkeologiska fynd visar att handeln om än med vissa mellanhänder var förekommande. Även om källmaterialet är magert så kan vi nog förvissa oss om att romarriket inte bara påverkade den materiella kulturen utan även andra aspekter av livet.

Romarna använde den julianska kalendern som Julius Caesar lät införa år 46 före vår tidräkning. Det vore märkligt att folk inte blev påverkade av imperiets tidräkning och anmanade denna, även om måhända alla inte gjorde detta.

När denna kalendern infördes var den 25 december dagen för vintersolståndet. Sedan flyttades detta på grund av olika justeringar i kalendern men dagen den 25 levde kvar. I dagens Sverige brukar vintersolståndet infalla den 21-22 december.

Vid vintersolståndet ansåg många religioner och kulter att gudar föddes. Av dessa ska kort nämnas den egyptiske guden Osiris, den grekiske Dionysos och den mesopotamiske Tammuz. En annan gud född den 25 december är Mithra. Denne ursprungligen en gud från från dagens Persien. Denne gud blev omåttligt populär under senantiken och han var framförallt soldaterna i den romerska härens gud. Denne gud identifierade germanerna med sin gud Oden och många ansåg det var samme gud fast i lite olika skepnader. Namnet Mithotyn användes. Oden förknippas med julen. I denna egenskap som julgud har Oden ett binamn Jolner. Om Oden förknippas med julen och Mithra med vintersolståndet så vore det märkvärdigt om inte vintersolståndet firats i hednisk tid i Skandinavien. Nuförtiden infaller vintersolståndet som ovan nämnts inte den 25 utan några dagar tidigare. Men den 21 december ärades fram till 1772 som helgdag.

Vi hedningar av idag kan gott uppmärksamma båda dagarna och sätta Oden i högsätet dessa dagar. Vi firar midvinterblot vid denna tidpunkt. Ingenting säger att blotet bara är en dags firande utan man kan fira det i flera dagar under julen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s