Beyla, boskap eller bin?

Beyla, boskap eller bin?

En av de negativa effekter kristendomen införande förde med sig var att kunskap om den förkristna tron försvann eller minskade. Detta har i nuhednisk tid lett till tvister om vissa gudamakters funktion. En av dem man tvistar om är Beyla.

Beyla även stavad Bejla nämns i äldre eddan i Lokes träta. Hon är får vi veta gift med Byggver Frejs tjänare. Vidare förolämpas hon svårt av Loke. I vers 56 står följande:

Loci qvaþ:
«Þegi þv, Beyla!
þv ert Byggviss qven
oc meini blandin mioc;
okynian meira
coma meþ asa sonom,
a/ll ertv, deigia! dritin.»


Tig du, Beyla!
du är Beygves qvinna,
och med mehn bemängd:
större okynne
fans aldrig bland Asar;
helt nedsmutsad är du, Piga!
(Afzelius översättning från 1818)

En del har ansett att hon förknippas med boskap andra med bin. Hennes make ska syssla med mäld, Spannmål som ska malas och därmed även öl som ju görs av spannmål främst korn. Om då lite förenklat maken har hand om öl så borde då makan Beyla ha hand om mjöd. Denna dryck populär såväl av gudamakter som hedningar är tillverkad av honung. Det vore inte ologiskt att om man nu har en ölgud att det finns en mjödgudinna.

Det ska nämnas att det finns en annan gud som förknippas med mjöd och denne heter Kvaser. Han skapas då alla gudar spottar i ett kar. Kvaser mördas sedan av dvärgar som gör mjöd av honom. Däremot finns det ingenting som tyder på att denna dryck är det första mjöd som tillverkas.

Lokes träta har som ramberättelse att Ägir, om än motvilligt bryggt öl år gudarna och bland gästerna är Byggver med sin hustru. Lite lämpligt att bjuda in Frejs tjänare då han har hand om ölbryggning kan ju tyckas.

En del menar nog på att Beyla istället ska associeras med boskap. Maken har hand om spannmål och makan Beyla ska då ha hand om boskap allt under äringsgudens Frejs överinseende.

Men det ena behöver inte utesluta det andra. Bin är ju en slags boskap de med. Horn, alla hedningar favorit kärl för dryck kommer ju från boskap. Om Byggver är ölet så är då Beyla hornet som ölets hälls i, det blir nästan lite fräckt när guden fyller upp gudinnan.

Lokes smädelse kan av en del ses som att Beyla ska vara täckt av gödsel, av andra att hon är kladdig av honung. Många hedningar av idag förknippar Beyla främst med honung och varför inte? Denna dryck smakar ju bäst i horn. Skål för Beyla!

Många konstnärer förknippar Beyla med bin, honung och mjöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s