Insändare i SLA: Monumentet inte tillägnat de frivilliga

Replik till RH i SLA 28/9

Monumentet i Garpaparken är inte tillägnad de svenska frivilliga som varit i FN tjänst samt andra operationer som gjorts sedan 1945. De frivilliga som stred för Finland under fortsättningskriget då Finland var vapenbröder med Tyskland inkluderas inte vad jag vet. Ska man vara petig slogs dessa inte mot Ryssland utan mot Sovjetunionen.

Det skulle nog vara kontroversiellt då en och annan av de som anmälde sig som frivilliga i såväl vinterkriget som fortsättningskriget var politisk engagerade i partier som Sveriges Nationella förbund samt Svensk Socialistisk Samling. De flesta frivilliga var dock inte med i diverse olika nationella partier/organisationer.

Skövdes kanske mest kända krigsfrivillige under 1900-talet var Ragnar Johansson från Väring som stupade i Waffen-SS i Berlin första maj 1945. Undrar om det är meningen att folk ska hylla denne Johansson vid monumentet?

På kyrkogården bakom monumentet finns en grav till minne av en svensk som deltog i gendarmeriet i Persien 1911-1915. Vården är rest över Philip Hierta som stupade 1915. Där kan ni bege er om ni vill hylla frivilliga, stenklumpen i parken kan vi ta bort.

Henrik Andersson

Insändaren publicerades i SLA tidning och hemsida 2020-10-01 http://www.sla.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s