Det finn en gud för alla personligheter

Det finn en gud för alla personligheter

Det är nog inte för mycket sagt att en poäng med polyteistiska religioner är att det ska finnas en gudinna eller för alla situationer och händelser. Krigsgudar och kärleksgudinnor exempels men också för läkekonst Eir, nekande Syn, lovordande Lofn samt rena personifikationer som Natt, Delling, Dag för att ytterligare ta några. Då är det inte för mycket sagt att det finns minst en gud eller gudinna för olika människotyper. Är man jägare eller har jakt sm sin stora passion så har man gudamakterna Ull och Skade. Är man ordningsam, gillar regler och är lite strikt så är nog väktaren Heimdall en bra gud. Anser man sig vara en tapper och modig person som vågar stå upp för det man tror på samt vågar ta konsekvenserna ja då har vi Tyr. En skicklig förhandlare står nog Forsete nära. En moderlig dam har väl något av Frigg i sig och den musikaliske har något av Brage.

Den som har funktionshinder, av födsel eller av olycka kan måhända finna något lite av tröst i det faktum att Höder är blind, Oden enögd och Tyr mist sin hand. Alla kan nog känna tröst i det faktum att även gudamakter kan lida och rentav dö. Det är nog inte för mycket sagt att personer som har olika diagnoser har sina gudar.Den introverte Vidar som till och med kallas den tyste asen som bara fokuserar sin tid och kraft på att vid ragnarök besegra ulven kanske visar en autistiskt beteende. Men Vidar är inte helt asocial, han kan följa med på fest. Hans halvbror Vale är nästan hyperaktiv. Han hinner ju knappat födas innan han ska hämnas Balders död. Dunderguden själv har ju en mycket hett temperament…

Skade visar ju upp en ganska långsint sida, det är hon som ger Loke en extra läxa då hon låter en giftorm plåga honom. Sigyn som lojalt sitter vid sin odåga till makes sida påminner inte så lite om alla kvinnor som faller för fel karl. Freja anklagas av sin väninna jättekvinnan Hyndla för att för att citera henne: som ”Heidrun brukar med bockarne ränna”. Men det finns ju kvinnfolk som är så skapta. Ingen man eller kvinna har rätt att döma en kärleksgudinna så det så! Har vi inte alla träffat irriterande, falska och bråkiga typer som Loke? De som gillar genus och annan pseudovetenskap kan ju ge denne filur, asarnas fiende en hyllning. Han är ju en slags förebild för alla som inte vill att heteronormen ska vara den enda normen. Som slutord ärade läsare, det finns en gud eller gudinna för oss alla!

Frigg, en asynja för moderliga damer.

Gillar du ordning och reda, då gillar du Heimdall.

Vidar och Våle, beskyddare för folk med olika syndrom.

Gillar du jakt är Skade något för dig. Är du långsint och hämndlysten så är hon något för dig!

Sigyn ännu en av alla dessa kvinnor som kastar bort sitt liv på en odräglig karl!

Freja hon är som hon är och som hon är ska hon vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s