Röd är blomman av jungfruns blod!

Röd är blomman av jungfruns blod!

I Närke, närmare bestämt i det som idag är Askersunds kommun ligger sjön Fagertärn. Området sjön ligger i är det mäktiga Tiveden, sägnerna och stigmännens skog. Det är vare sig någon stor eller liten sjö, ytan är 0,199 kvadratkilometer och man kan gå runt den på en sträcka av lite mer än 3 kilometer. Den är djupast vid 9,5 meter. Det som gör Fagertärn berömd, så berömd att tiotusentals människor besöker den är att det här finns röda näckrosor.

1856 var en herre vid namn Bernhard Agaton Kjellmark på besök vid Aspa i närheten av sjön. Han sägs ha upptäck de röda blommorna som man länge trodde bara fanns här vid Fagertärn och några andra vattendrag i Tiveden. Men folk i bygden kände till de röda blommorna sedan urminnes tider.

Sjön blev berömd och man tvingades införa förbud mot att ta med sig näckrosorna. Lite draghjälp hade nog turismen av det faktum att skalden Verner von Heidenstam föddes och tillbringade många av sina sommarledigheter i närheten vid Olshammar. Han skriver bland annat följande versrader:

”Ur dess väglösa ro
skjuta näckrosor opp
men dess öppnade knopp
är som andras ej färgad i snö,
ty i Tivedens mo är hon purprande röd,
där hon simmat i glöd
över vildmarkens nattsvarta sjö.”

Idag säger vetenskapen och den bör man ju alltid tro på att allt beror på en mutation. Folk visste föga eller ingenting av mutationer så de hittade andra förklaringsvägar. Det synes att alla sjöar med självaktning har en näck. Av alla våra varelser ur folktron är nog Näcken en av de värsta. Jättar och troll kan vara nog så svåra att ha att göra med, men ibland kan de hjälpa folk. Tomten kan nog vara en stursk en men han ser ju till gårdens bästa. Skogsrån kan vara farliga men de kan vara snälla och hjälpsamma om de vill. Men Näcken han är nog den leaste av de alla. Ja någon gång har han väl hjälp någon med att kunna lära sig spela fiol eller annat instrument men det slutar sällan väl för spelmännen. Värst är väl ändå att han, för Näcken är alltid maskulinum, än har folktron inte hittat någon ”Näcka”, att han lurar till sig unga damer?

Det finns lite olika sägner om Näcken i Fagertärn och de röda näckrosorna. En säger kort att den röda färgen kommer från de flickor Näcken lurat ner i vattnet. En annan mer utförlig säger att en man vid namn Fager. Denne man som sjön fått sitt namn av fick ingen fisk i sjön. Mannen som satt i sin båt märkte plötsligt att Näcken kom upp till honom och gav honom erbjudandet att han alltid skulle se till att Fager fick fisk men i gengäldad skulle Näcken få Fagers dotter till maka då hon fyllde arton. I rättvisans namn hade väl Fager inte så mycket att välja på där ute i sjön så han godtog erbjudandet. Åren gick och fisk fick Fager. Men en dag var dottern arton och Fager gick ner till sjön med henne. Den stackars flickan ville förstås inte ha med Näcken att göra. Hellre döden att ge sig åt den otäckingen tyckte hon och tog med en kniv. När far och dotter anlände till sjön kom mycket riktigt Näcken men flickan stack sig med kniven och dog. Röd är blomman av jungfruns blod! Man kan fråga sig varför inte Fager istället för att fiska i sjön inte försökte sin lycka i Vättern som ligger cirka en halvmil bort, men logik är inte alltid med i folksagan. Å andra sidan fanns det väl knappast några vägar innan turisterna började anlända.

En annan variant skriver Erik Sjöstedt i sin bok ”Trollskog och rövarberg”. Här kallas Näcken det mer kusliga sjögasten och här finns ingen Fager med men väl en fager flicka. I ett torp norr om Fagertärn bodde flickan som Sjögasten var förtjust i. Hon hade en fästman och det ogillade monstret förstås. Flickan får i denna lite mindre kända variant av sägnen kniven i sig av Sjögasten som låter den dödas kropp sjunka ner i sjön. Där hon dog färgades näckrosorna röda.

Litteratur
Weine Ahlstrand Många ville se den röda rosen blomma, artikel i Sydnärke Nytt. 2015.
Sture Karlsson I Tivden. Reflex 1970.
Erik Sjöstedt Trollskog och rövarberg, berättelser om människor och djur i Bergslagen och annorstädes. Bokförlaget svensk natur. 1952.
Tjörne Ernfrid Tiveden – gudaskogen. Saxon & Lindströms förlag. 1963.

Fagertärn i nutid. Bildkälla: Wikipedia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s