Debattartikel i Skaraborgsbygden: Låt debatten om dödshjälp börja nu!

Publicerad 7 augusti 2020 i Skaraborgsbygden

För en tid sedan hjälpte en svensk läkare sin svårt och obotligt sjuke patient att lämna jordelivet. Läkaren anmälde sig själv till polisen efteråt. Såväl de avlidne som läkare hoppades att det skulle uppstå en debatt om eutanasi (dödshjälp) men det har inte blivit så mycket av denna debatt.

Sverige har ofta varit en föregångsland men när de gäller frågor om dödshjälp då ligger vi kvar på en medeltida nivå. Kristendomen som anlände till Norden under medeltiden menade så att självmord av alla de slag var synd. Denna inställning lever kvar än idag tusen år senare. I Sverige har vi en lång tradition av konsensus. Det är nog bra om man ska bygga upp ett folkhem, men när man kommer till frågor då man inte kan kompromissa, ja då blir det tvärstopp. En av anledningarna till att debatten om folk vill avsluta sina liv går i stå handlar just om det faktum att man inte kan kompromissa fram en lösning som tillfredsställer de flesta. Men det är fegt. Mannen som fick hjälp att lämna jordlivet hade planer på att åka till Schweiz men coronaepidemin förhindrade detta. Svenska makthavare är så fega att de låter Schweiz ta hand om våra problem.

Jag är själv för eutanasi. Jag är inte kristen, jag anser inte självmord i någon form är en dödssynd som straffas i all evighet. Trots att all färre personer är kristna i vårt sekulära samhälle så är det kristna normer som gäller när det gäller döden. Jag som inte är kristen vill inte att någon aspekt av mitt liv ska påverkas av en religion jag inte tror på. Vidare har utvecklingen gått så långt att människan kan hållas vid liv på mer eller mindre konstgjord, men till vilken nytta och glädje då?

Ska jag tvingas åka till andra länder om jag blir obotligt sjuk bara för att makthavarna i Sverige är fega? Det är väl dystert. Låt debatten om dödshjälp börja nu!

Henrik Andersson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s