Danska kungar del IX: Olof II

Danska kungar del IX: Olof II

Oluf eller som man säger i Sverige Olofs ursprung kan bäst beskrivas med ordet skandinav. Modern var från Danmark, fadern var född i Sverige men var kung i Norge. Fadern var även en kort tid svensk kung.

Morfadern, den danske kungen Valdemar Atterdag, mest känd i Sverige för sin brandskattning av Visby hade fyra barn, varav en son. Men sonen dog innan fadern. En av döttrarna Margareta gifte sig med norsk-svenske kungen Håkan Magnusson. Håkan och Margareta fick en son Olof. Morfadern Valdemar avled när Olof var sex år gammal. Den avlidne hade gjort en överenskommelse att den svenske kungen Albrekt att dennes son och namne skulle få överta tronen. Detta väckte ovilja bland danskarna samt i en del hansestäder som ogillade att Albrekt som styrde Sverige samt hertigdömet Mecklenburg skulle få för mycket makt. Istället passade man på att utropa den minderårige Olof till kung. Dessvärre dog kung Håkan några år efter. I Norge hade man infört arvkungadöme men Danmark och Sverige valde sina regenter. Modern Margareta tog nu över och styrde i sonens namn. Konflikten med Albrekt av Mecklenburg fortsatte dock.

1385 vid 15 års ålder förklarades Olof för myndig. I Danmark mottogs detta av lättnad då Albrekts krav nu lättare kunde avvisas. Olof reste runt i landet och mottag såväl hyllningar som trohetseder av adeln. Hansestäderna hade sedan en tid tagit kontroll över Skåne, detta för obetalda lån från kung Valdemars tid. Nu återkom denna del av danska riket till kronan. Olof ansåg sig ha anspråk på den svenska tronen, han härstammade ju från den ätt som ömsom kallats folkungaätten ömsom bjölboätten och titulerade sig nu ”sann arvinge till Sverige”.

Modern Margareta fortsatte ha ett stort inflytande, men när hon begav sig på en längre resa ner i Tyskland under några månader 1385 var det Olof som styrde. 1387 undertecknade Olof ett dokument som gav Ronneby stadsprivilegier. I slutet av sommaren samma år blev Olof hastigt sjuk och avled i Falsterbo. Modern Margareta övertog makten i båda rikena och blev två år senare även regent över Sverige. Han fik den sista vilan i Sorø klosterkyrka där morfadern vilade.

Med knappa två år vid makten gjorde inte Olof några större insatser. Men genom att vara ättling till danske, norske och svenske kungen var han ändå med att ena de tre rikena till det som senare kallades Kalmarunionen. Danmark och Norge var förenade ända fram till 1814.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s