Danska kungar del VII: Fredrik IX

Danska kungar del VII: Fredrik IX

Kung Fredrik IX tid som kung påminner om hans svärfar Gustav VI Adolf. De är regenter i en tid då ekonomisk framåtskridande sker och där det råder få politiska konflikter och spänningar inom landet. Dels beroende på det men också av personliga skäl spelade de en liten politisk roll, men blev samtidigt väldigt populära.

Fredrik tillträdde tronen 20 april 1947 samma dag som hans var Kristian X avled. Sedan en lång tid tillbaka hade de danska kungarna accepterat parlamentarismen om än med vissa undantag men Frederik var än mer noga att inte blanda sig i politiken. Han tillsatte och avskedade regeringar enligt detta politiska system. Det var inte bara tom formalitet. Danmark hade tolv regeringar, åtta av dem minoritetsregeringar och totalt sju regeringschefer under kung Fredriks tid som regent.
Några år efter trontillträdet ändrade kung Fredrik stadgarna gällande vilka som kunde få de danska statsordnarna, Elefantorden och Dannebrogorden ändrades så även kvinnor kunde bli riddare.
Efter andra världskriget dömdes många danskar som samarbetat med tyskarna som ockuperat landet till döden. Det var inte alltid Fredrik benådade de dömda. Sista avrättningen i dansk historia skedde 1950.

Grundlagen såg över 1953. Bland de lagar som skulle ändras fanns frågan om kvinnlig arvsrätt till tronen skulle införas. Först var kung Fredrik som hade tre döttrar men ingen söner skeptisk mot förslaget, hans bror Knut var ju kronprins men övertalades att godkänna beslutet. Knut protesterade och det blev en spricka i deras relation.
Vidare ska nämnas att Fredrik började varje nyår tala till danska folket i TV. Hans tal ansågs viktiga och han passade på att alltid hälsa till folken i Grönland och Färöarna. Många resor gjordes till dessa delar av danska riket.
Kungen och hans drottning Ingrid gjorde vad de kunde för att minska avståndet mellan folket och kungahuset. Det lyckades och många danskar sörjde Fredrik uppriktig när han avled 14 januari 1972. Frederik ville inte bli begrav inne i Roskilde domkyrka utan ligger begravd utanför.

Övrig ska sägas om Fredrik. Han föddes 11 mars 1899. Gjorde militärtjänst i flottan istället som brukligt var i armén. Var förlovad en kort tid med en prinsessa vid namn Olga men gifte sig 1935 med Ingrid 1910-2000, dotter till dåvarande svenske kronprinsen 1935. När danskarna blev ockuperade av tyskarna ville Fredrik att man skulle sätta sig till motvärn. Så blev det inte. Fredrik övertog styret då fadern var sjuk och uppträdde ganska bryskt mot tyskarna. Han blev amiral i flottan 1945 kort efter krigets slut. Klassisk musik tyckte kungen om och gillade att vara till havs föga förvånade för en sjöman. Han rökte mycket men efter en hel del svingande av bägare i sin ungdom i princip absolutist när han tillträdde tronen. Drottningen ska påverkat honom åt det hållet, fadern hemma i Sverige var ju nykterhetskarl.
Fredrik hade som ovan nämnts tre döttrar varav den äldsta nu är Danmarks regerande drottning.

Frederik 9 eller som hans fullständiga namn löd, Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg hade som valspråk Med Gud for Danmark. Det kan till och med en svensk förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s