Danska kungar del V: Kristian V

Danska kungar del V: Kristian V

Kung Fredrik III gjorde sig enväldig. När hans son Kristian V övertog makten i Danmark efter faderns död var han den förste som efterträtt en enväldig monark. Men vi tar det från början. Fredrik var gift med Sofia Amalia från Braunschweig-Lüneburg. Äldsta barnet tillika äldste sonen föddes 1646. Sonen Kristian fick tidigt lära sig att han skulle bli kung men fick märkligt nog en något bristfällig uppfostran, detta ledde till att han senare skulle bli tvungen att alltid ta hjälp av rådgivare vilket inte riktigt rimmade med att Kristian var enväldig. Troligen hade Kristian inte vad man nu kallar för ”läshuvud”. Personligen var dock Kristian en vänlig och mild herre. Han var populär bland folket när han tog över makten 1670. Någon kröning behövdes inte, kungen var ju enväldig och fått ärva sin makt. Men det hölls ändå en välsignelseceremoni och inför den hade Kristian låtit tillverka nya kronjuveler. Dessa används ännu idag vid vissa ceremonier i Danmark.

En av de viktigaste rådgivarna de första åren var Peder Griffenfeld som varit Fredrik III tjänst. Griffenfeld steg i graderna och fick mer och mer makt. Dessvärre så steg makten honom åt huvudet och han började motsätta sig kungens åsikter, samma kung vars gunst var var förutsättningarna för hans makt. Rådgivaren störtades och dömdes till döden 1676, men Kristian som trots allt var mycket arg och besviken på honom lät ändå mildra domen till fängelse och slutligen husarrest.

Danmark hade förlorat i krig med Sverige flera landskap, Skåne, Halland och Blekinge hade svenske kungen Karl X Gustav erövrat 1658. Det man förlorat ville man återta. Chansen kom 1676. Nu var Sverige och dess allierade Frankrike i krig med bland annat Bradenburg och Nederländerna. Kristian förklarade krig. Trupper från Danmark landsteg i Skåne. Från Norge sändes trupper under ledning av kungen halvbror Ulrik Fredrik Gyldenlöve.

Kung Kristian själv ledde de danska trupperna i Skåne men han var ingen fältherrebegåvning. Trots att svenskarna var upptagna på flera fronter samt att många skåningar hjälpte danskarna lyckades svenskarna under sin konung Karl XI Kristian stred mot Karl vid Lund, det blodigaste slaget i Nordens historia men förlorade och tvingade fly. Slaget vid Landskrona året därpå gick inte bättre det, om än inte lika blodigt. Kriget slutade inte med framgång för danskarna. Soldater hade dött, pengar förlorats och inget hade erövrats. Kristian själv var dock en modig man och kunde visa ett personligt mod.

Men om utrikespolitiken inte var framgångsrik, det ska tilläggas att Danmark fick flera kolonier under Kristians regeringstid, så var det inte bara motgångar i inrikespolitiken. 1671 införde Kristian V två nya adelklasser, då han ville ha en ny adel som inte ar beroende av den gamla som motsatt sig införandet av enväldet. Handel försökte man uppmuntra och fabriker och bruk likaså. Under faderns tid började man se över lagarna i riket och detta arbete gav Danmark en ny lagbok, den så kallade danske lov 1683 följt av norske lov några år senare.

Kungen var som redan nämnts en mild och god man. Han hjälpte änkor och fattiga och gjorde mycket för att underlätta för de sämst ställda. Privat roade sig Kristian med vad man nu kallar friluftsliv, jakt var den stora passionen. Vid en jakt 1698 där kungens söner och halvbroder Gyldenlöve var med i sårades kungen svårt av en kronhjort. Kungen överlevde med avled av skadorna året därpå och begravdes i Roskilde domkyrka.

Kristian var sedan 1667 gift med Charlotta Amalia av Hessen-Kassel 1650-1714. Äktenskapet var förstås arrangerat och kära lär de två nog aldrig blivit men de utvecklade en nära vänskap. Sju barn fick de och sonen Fredrik senare med Fredrik IV blev faderns efterträdare. En älskarinna hade kungen, hennes namn var Sophie Amalie Moth och hon fick efter en tid ställning vid hovet som officiell mätress.

Christian 5 för så heter han i dansk och norsk historia hade som valspråk: Med fromhed og retfærdighed, eller på latin Pietate et iustitia.

Kung Kristian V till häst. En tapper, men inte framgångsrik krigare.

Hjorten som blev en kungs banemans krona finns fortfarande att beskåda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s