Hedershedningen Voltaire

Hedershedningen Voltaire

Vi lever inte i den bästa av världar. Man kan bli ihjälkörd av en ambulans. Kärlek kan leda till könssjukdomar och God mat och dryck kan leda till sjukdom och ond bråd död. Musik kan leda till hörselskador. Religionsfriheten gäller även monoteister, det sista ett bevis så gott som något att denna värld inte är den bästa. Den bästa av världar där lever gudarna och Valhall har blivit bra mycket bättre sedan man band fast såväl Fenirs som hans far. Vi kan bara göra vårt bästa och hoppas gudarna och gudinnorna är med oss. Att slita sig fördärvad för att jorden eller Midgård ska bli ett jordisk paradis är lönlöst. Begreppet Utopia bildades av en fanatisk katolik som brände folk på bål. Voltaire skrev att man ska odla sin trädgård, det vill säga att man tar i tur med livets mödor och svårigheter man klarar av. Samme författare skriver om prästerna:”… predikar dessa människorna mot lasterna. De bevisar i punkter och antiteser att damer som lägger litet rött på sina friska kinder kommer att bli de eviga offren för den Eviges eviga hämnd.”

Voltaire eller som han hette François-Marie Arouet levde och provocerade mellan 1694-1778. som ung fick den blivande författaren och filosofen studera på en jesuitskola men eleven kritiserade för mycket så studierna kom av sig.
1717 blev det nästan ett års fängelse för en skrift som ogillades av myndigheterna och några år senare blev det exil i Storbritannien där kontakter med bland annat Isaac Newton togs. Några år som gäst hos den preussiske kungen Fredrik II gjordes innan Voltaire kom i konflikt med denne. Voltaire, alias kom till under eller efter vistelsen i fängelset 1718 var negativt inställd till kristendomen och trodde att Jesus inte funnits. Ateism var honom främmande och han var som många filosofer vid denna tid deist. När han dog nekades han begravning av kyrkan. Voltaire kan gott förtjäna titeln hedershedning. Han skrev en för oss svenskar smickrande men kanske inte helt sann biografi över Karl XII ska kanske tilläggas.

Voltaire mannen som gav oss Candide 1759, och Filosofiskt ficklexikon 1764 samt mycket mer av av bland annat skådespel och dikter. Nog ser han ironisk ut den gode filosofen som tyckte kristendom var trams, kanske deister hamnar i Valhall?

2 kommentarer på “Hedershedningen Voltaire

 1. Tova skriver:

  Följande citat har tillägnats Voltaire:

  ”För att ta reda på vilka som styr över dig, behöver du bara veta vilka som du inte tillåts att kritisera.”

  Det tycker jag mycket väl beskriver den rådande världsordningen.

  Trevlig blogg!

  MVH/ Tova

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s