Insändare i Skaraborgsbygden: Prästbrist är ickefråga

Publicerad 11 mars 2020

”Bergman, vad rör oss prästerna?” så skrev filmrecensenten Bengt Idestam-Almquist under signaturen ”Robin Hood” i Stockholmstidningen 1963 efter att Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna” haft premiär. Jag frågar samma sak, vad rör oss prästerna?

Redan för 57 år sedan togs det upp, allt färre går i kyrkan och prästerna de slutar själva tro. Nu är det ”prästbrist” skrivs det i tidningarna men det är väl en ickefråga i samhällsdebatten? Allt fler är inte medlemmar i svenska kyrkan. Inom några år så är mindre än hälften av svenskarna medlemmar. Då är det inte prästbrist om inte ens hälften av befolkningen är med. Mindre medlemmar, mindre präster, en naturlig utveckling, mindre harar, mindre rävar.

Samtidigt är det lite roligt att samfundet svenska kyrkan minskar trots att de får så stora rubriker jämnt. Deras ledare får i princip hur mycket utrymmer i media som helst. Ärkebiskopen är med i TV och i pressen, det är hennes underhuggare, biskopen i Skara också. Sistnämnde är väldigt politisk korrekt med ett klart och tydligt ställningstagande för flyktingar och HBTQ-personer. Kanske är det just därför som hans samfund minskar?

Mer intressant är dock att kristendomen som religion går kräftgång men kristendom som kultur går framåt. Allt fler högerpopulistiska partier talar mycket och gärna om kristendomens betydelse och hur viktigt detta arv är.

Men ärligt, hur många som röstar på SD går i svenska kyrkan på söndagarna?

Henrik Andersson

http://skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s