Max von Sydow har gått in i det eviga ljuset!

Den store skådespelaren Max von Sydow har avlidit. En av den svenska filmens största har gått in i det eviga ljuset som bevakas av Thalia avled 8 mars i år.  10 april 1929 föddes Carl Adolf von Sydow. Hans första filmroll gjordes redan 1949 i ”Bara en mor” och den sista 70 år senare i ”Kursk”. Förutom alla filmroller gjordes många insatser inom teater och TV. Max von Sydow blev en av de så kallade ”Bergmanskådespelarna”, hos Ingmar Bergman gjorde von Sydow sina kanske främsta insatser. Den mest ikoniska rollen gjordes som riddar Antonius Block i filmen ”Det sjunde inseglet” där han sitter och spelar schack med döden i gestalt av Bengt Ekerot. Andra filmer hos demonregissören är  ”Smultronstället”, ”Nattvardsgästerna” och ”Vargtimmen”.

Ett fruktbart samarbete skedde även med Jan Troell och där gestaltade von Sydow såväl småländsk emigrant bonde i ”Utvandrarna” som i ”Ingenjör Andrées luftfärd” men också i i filmen om den norske författaren Hamsun i film med samma namn. Andra filmer som förtjänar att nämnas är som en av bröderna i Äppelkriget och den stränge fadern i ”Ägget är löst.

Må den store skådespelarens minne leva för alltid och tack för alla stora filmupplevelser han gett oss!

Film and Television

Nu är det slutspelat! Tack för gott spel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s