Oden och Mithras – liknande figurer

Oden och Mithras – likartade figurer

Under senantiken och folkvandringstiden skedde allt fler kontakter mellan det romerska imperiet och Nordeuropa. Såväl språk och matvanor som vapenteknik och arkitektur visar att kommunikationen mellan germaner och romare ökade. Inte minst religionen påverkades.

Arkeologen Anders Kaliff, docent vid Uppsala universitet, och religionshistorikern teol.dr Olof Sundqvist vid Högskolan i Gävle, menar att mycket tyder på att guden Oden var starkt påverkad av Mithrasfiguren. Kulterna påminde om varandra. Både Oden och Mithras var krigargudar och kopplades till en manlig, militär ideologi som idealiserade den orädde krigaren inom ett hierarkiskt kollektiv. Medlemmarna genomfick ofta initiationsriter och bar ibland djurmasker. Initiationerna till bärsärk, ett fornnordiskt brödraskap av elitsoldater, och till att bli en av Mithras romerska soldater påminde om varandra. Den blivande krigaren skulle härdas och symboliskt dödas. Både Oden och Mithras följde den döde upp till himlen i en vagn. Båda firades vid ceremoniella måltider i särskilda hus, som var avbilder av kosmos.

Skandinaver i romerska armén
Även bildspråket kring de båda gudarna är likartat. Ofta omges de av korpar, hundar eller vargar. Vissa Odenmotiv placerar honom tillsammans med en oxe, vilket påminner om Mithraskultens urbild av när Mithras dödar tjuren.
Anders Kaliff och Olof Sundqvist menar att det är möjligt att de skandinaver som var soldater i den romerska armén – vilket inte var ovanligt under 100- och 200-talen – blev initierade i Mithraskulten. Den var utbredd bland legionärerna vid rikets norra gräns.

De skandinaviska soldater som återvände hem fick ofta hög status tack vare sina erfarenheter och rikedomar, och deras uppfattning av Oden påverkade resten av samhället.

– Vi menar inte att Oden är ett annat namn för Mithras, säger Olof Sundqvist, men däremot att ett intressant kulturmöte verkar ha skett i Rhendalen för nästan 2 000 år sedan. Odenskulten påverkades av kontakterna, och mycket av detta kan ses i bildspråket.

Det finns en märklig passage hos den danske medeltida krönikören Saxo Grammaticus. Han berättar att Oden en gång lämnade Danmark, varvid en trollkarl vid namn Mithothyn blev gud i hans ställe och förändrade kulten och offerriterna. När Oden återkom flydde han och dog.

Det finns flera teorier om namnet Mithothyn. Det andra ledet tolkas vanligen som othinus, det vill säga Oden. Men förledet kan hänga samman antingen med Mithras eller med det fornnordiska ordet mithu, det vill säga ”falsk” som i ”den falske Oden”. Både tolkningarna stöder Kaliffs och Sundqvists hypotes.

Texten kommer frpn Forskning och framsteg: http://www.fof.se

Mithra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s