Är Tor vår frälsare?

Är Tor en frälsningsgud? Ja frågan är befogad. den rödskäggige guden uppvisar stora likheter med andra frälsningsgudar. Han är son till den högste guden som är verksam uppe i himlen. Hans mor är Jord. Alla frälsningsgudar har en jordisk mor eller en moder gudinna som förknippas med jorden. Han utför mirakler, han far omkring i österled och upplever många äventyr och utför stordåd/mirakler. Vid jultid stod förr hans avbild i mitten av flankerad av Oden och Frej. Frälsningsgudar är alla födda vid vintersolståndet, den tid julen brukar firas. Han är människornas vän och kan bota sjukdomar och med sin hammare återuppliva döda. Han omges av tolv personer/lärjungar och varav en är en förrädare. Räknar man med personer i Tors familj/hushåll blir de tolv. Vidare är Tor förknippad med solen även om han själv inte är solen. solguden Ull är hans styvson, Siv associeras med solen och det gör även brodern Balder. med solens hjälp överlistar Tor dvärgen Allvis. Tors hammare Mjölner är själva symbolen för den tro som allmänt kallas asatro. I sången om Harbard antyds det att trälar i meningen vanligt folk kommer till Tor då de har dött. Han dör/återuppstår då kan kämpar mot Elle, ålderdomen. Han förknippas med rusdrycker. Han sägs vara en stordrickare, han far med tyr till jätten Hymer för att få tag i en kittel som ska användas att brygga öl. Tor uppvisar många likheter med andra frälsningsgudar och kan räknas till denna kategori av gudar.

Siv (hustru)

Järnsaxa (bihustru)

Mode (som)

Magne (son)

Trud (dotter)

Ull (styvson)

Balder (bror)

Tyr (bror)

Meile (bror)

Tjalve (tjänare)

Röskva ( tjänarinna)

Loke (vännen/förrädaren)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s