Paraguay under andra världskriget

José Félix Estigarribia, Paraguays president  förklarade sitt land neutralt 1939,  när det stora kriget utbröt. Men president Estigarribia dog i en flygolycka året efter. General Higinio Morínigo blev ny president och fortsatte den neutrala linjen. Han styrde som en diktator och misstänktes sympatisera med axeln. Den 7 februari 1945 förklarades krig mot Tyskland. Det var bara en formalitet. Paraguay ville få plats i det nystartade Förenta Nationerna. I Paraguay bodde det många med tyskt påbrå och dessa var mycket negativa till krigsförklaringen. Några repressalier mot dessa genomfördes aldrig.

1944 gjordes dock en avsteg från neutraliteten. Paraguay tecknade ett avtal med Brasilien. Avtalet innebar att tio piloter ur paraguays flygvapen fick utbildning i grannlandet. Brasilien var med i kriget på de allierades sida. De tio piloterna fick genomföra en del patrull och transportuppdrag under kriget.

Higinio Morínigo

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s