Tomten, bocken och grisen våra mest kända julsymboler

Tre symboler eller rättare sagt tre figurer symboliserar den svenska julen. Det är tomten, bocken och grisen. Mycket har sagts om deras ursprung och betydelse. Dessa är dock väldigt förknippad med vår svenska jul och har rötterna i hednisk tid.

Tomten såväl den svenska hustomten som de kristna avrådde våra fäder från att tro på har rötterna i hedendomen. De kristna lät ett så kallat helgon populärt kallat sankta Klas eller sankt Nikolaus dela ut presenter i början av december. Sedvänjan att ge folk gåvor i denna månad gjordes dock redan i hedniskt tid i det romerska riket då man firade saturnalia ett fest som även innehöll inslag av utklädning och maskerad. Flera forskare har dock ansett att denne sant Nikolaus bär spår av Oden. Oden, Jolner är julens främste gud. Nikolaus far omkring vid jultid men det gör också Oden. Oden ger gåvor till människorna och måhända är jultomten och hans renar inspirerade av Oden och hans följeslagare när de ger sig ut på den vilda jakten vid jultid. Hustomten förknippas med förfäder men det gör Oden också. Ända in i modern tid har det funnits tankar om att de döda besöker sina släktingar vid jul.

Bocken, eller rättare julbocken nämns knappast i bibeln. Men Tor har två bockar som drar hans vagn. Många gudamakter har i hednisk tid utrustats med horn, såväl Pan som Cernunnos avbildas med horn i pannan. Att horn blev liktydigt med ondska blev det först under kristen tid. Julbocken brukar än idag synas när jultomten kommer. Oden (tomten) och Tor (bocken) är ju de främsta bland asarna och de är även far och son.

Grisen, vår julgris har rötterna även den i hedendomen. De första kristna var judar som gått med i en fundamentalistisk sekt och de åt knappast gris. Grisen är den viktigaste av våra matdjur. Det ätes gris i såväl Valhall som i svenska bondstugor. Grisen kan gott symbolisera Frej, den urgamle kultguden som svearna dyrkade i Uppsala. Frej rider ju på galten Gyllenborste. Även systern Freja som ibland kallas för suggan är förknippad med grisen.

Tomten, bocken och grisen eller Oden, Tor och Frej?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s