Kan hedendomen klara av klimatkrisen?

Kan hedendomen hjälpa till att klara av klimatkrisen? Ja kanske det. Nu ska vi nog inte tro att om alla bara konverterar och dyrkar gudinnor och gudar så löser allt sig. Nej det handlar om förändringar i mentalitet. De monoteistiska religionerna anser att människan har en särställning. Människan står mellan gud och naturen. Människan har gentemot naturen alltid tolkningsföreträde. Naturen är till för människan. Naturen ska brukas, tuktas och kontrolleras.

Monoteismen har alltid rackat ner på hedendomen. I bästa fall har man ansett att det är en harmlös men ändock platt och ofullständig tro på naturmakterna i värsta fall är det avgudadyrkan och kanske rentav åkallan av demoner och onda andar.

Men att dyrka naturen är ett måste i denna nedsmutsade värld. Så länge människan alltid är alltings mått och mening kommer överkonsumtion och förstörelse pågå. Alla naturreligioner anser att människan inte står över naturen utan är en del av den. Bland det värsta monoteister historisk tid vet är att hedningar ofta trott på reinkarnation och att människor kan återfödas som djur. Men att människan kan bli ett djur bevisar ju bara hur nära tanken på att människan är en del av naturen och inte över den eller i någon favoritposition. Ett djur bland djur, inte skapelsen krona eller guds avbild.

Hedendomen, naturreligionen kan lära människor att de inte är alltings mått och mening. Hedendomen kan lära människor ödmjukhet, inte bara mot naturen utan inför varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s