En insändare i Skaraborgs Läns Tidning: Kraven som snart gör prästen arbetslös

Vem har behov av att skolans avslutning måste ske i kyrkan? Det undrar insändarskribenten med anledning av Sävare församlings beslut att stoppa skolavslutning i kyrkolokalen.

De första sex åren jag gick i skolan hölls avslutningen inför sommaren i kyrkan. Inte i byn jag bodde i och där skolan låg, den var lite för liten. Nej den hölls i en kyrka fem km bort. Visst fanns det några elever som kom från den byn men många var de inte. Avslutning skulle ske i kyrkan för att det skull vara så. Men senare vid såväl högstadiet och gymnasium hölls avslutningar i skolans lokaler.

Vem har behov av att skolans avslutning måste ske i kyrkan? Är det eleverna, lärarna eller är det äldre anhöriga till eleverna? Jag vågar gissa på att det är sistnämnda kategori. Och de gör det för att ”så har det alltid varit”. Ärligt talat, svenska kyrkan mister mer och mer anhängare för varje år. Allt fler svenskar söker sig till andra samfund men också andra religioner. Allt fler som bor i Sverige idag har heller inte någon anknytning till svenska kyrkan eller ens kristendomen. En stor kategori av svenska kyrkans medlemmar är vad som kallas ceremonikristna. Det betyder att de ägnar liten eller ingen tanke alls på kristendomens som religion men att de ändå vill ha och ta del av tradition och kulturarv, man döper sina barn för att man alltid gjort så, man konfirmeras för att det är så det ska vara och begravningen blir i kyrkan trots att man e facto är ateist eller i bästa fall tror på ”något”.

Prästen i Sävare har en räv bakom örat. Hon nekar skolavslutning i kyrkan. Hon är missnöjd. Hon vill inte bara att folk ska besöka hennes arbetsplats nej hon vill att de ska tro på den religion hon är anhängare av. Ska ni vara i kyrkan då ska ni tro på gud. Ja det är det hon menar.
Hon påminner inte så lite om en restaurangägare som vill att gästerna inte bara ska besöka restaurangen, nej de måste beställa något. Vare sig kyrkan eller restaurangen är en samlingslokal för folk som inte vill be eller äta.

Men lösningen är enkel. Bomma igen kyrkan och håll avslutning i skolan. Om några år har svenska kyrkan tappat än mer medlemmar och varför ha en skolavslutning i svenska kyrkan om ingen är medlem i detta samfund eller ens kristen? Bara bra att kyrkan stängs allt fler mister kontakten med detta samfund. Judith Fagrell ställer krav på sina besökare, men det hela slutar nog med att hon blir arbetslös.

Henrik Andersson

Insändaren publicerades i Skaraborgs Läns Tidning och Skövde Nyheter 2019 -05-07 https://skaraborgslanstidning.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s