Den sista Waffen-SS legionen som kom ut i strid.

Den sista Waffen-SS legionen som kom ut i strid.

Den sista frivilliga legionen av utländska frivilliga i Waffen-SS som grundades under andra världskriget var den tjeckiska legionen Svatováclavská Dobrovolnická Rota vilken bildades femte mars 1945 och anfölls innan utbilningens slut den femte maj av tjeckiska rebeller. Men den sista legionen som kom ut i strid var den som bestod av frivilliga från Bulgarien.

Bulgarien hade stått på Tysklands, Osmanska rikets och Österike-Ungerns sida under första världskriget. Landet var fortfarande efter kriget övervägande tyskvänligt. Bulgarien styrdes av en tysk fursteätt. Tidigare hade Bulgarien varit ryssorenterat men detta omöjliggjordes av den bolsjevikiska revolutionen. Bulgarien anslöt sig till axelmakterna och hamnade i krig med Grekland och Jugoslaven. Bulgarien deltog dock inte på tyskarna sida när Sovjetunionen invaderades. En av anledningarna var att många bulgarer fortfarande kände sympati för det övervägande slaviska grannen i öster. Det hände dock att bulgariska flottan kom i strid med den sovjetiska i Svarta havet. De västallierade bombade Bulgariska städer från och med 1943. I slutet av sommaren 1944 invaderade röda armén Bulgarien trots att de båda länderna hade fred. Efter en kort kamp valde Bulgarien att byta sida. I september 1944 gick Bulgarien över till axelmakternas fiender.

Alla bulgarer var förstås inte nöjda med förräderiet mot Tyskland. Att deras land okkuperades av kommunister gjorde saken än värre. Många bulgarer flydde till områden som kontrolerades av tyskarna och många bulgarer som befann sig i Tyskland visade sitt stöd och sin lojalitet mot sina forna allierade. En bulgarisk exilregering sattes upp.  Ledare för denna regering blev Aleksandar Tsankov. Då Bulgarien var allierad med Tyskland önskade Heinrich Himmler få rekrytera frivilliga från Waffen-SS. Myndigheterna sa nej men nu uppmanade Tsankov bulgarer att strida under siegrunan.

Man hade hoppats på att få ihop en hel division av frivilliga men till det var det allt för få. Istället grundade man ett regemente. I oktober, en månad efter kommunisterna övertagande av Bulgarien sattes Waffen-Grenadier Regiment der SS (bulgarisches №1) upp. Bulgarerna själva kallade den för Broneiztrebitelnata Legion. Utbildningen skedde vid Delersheim i Wien. De flesta som anslöt sig var soldater men omkring 150 bulgariska studenter anmälde sig av dessa var det tolv kvinnor som utbildades till sjuksköterskor. De flesta studenterna hade varit med i den nationella ungdomsorganisationen Brannik som förbjudits av de nya kommunistiska makthavarna i Bulgarien. I april ombildades styrkan och fick namnet SS Panzer-Zerstörer-Regiment (bulgarisches). Anledningen till namnbytet var att soldaterna utrustades med anti-tank vapen.

Uniformen var den som alla andra förband i waffen-ss hade men man hade på axelklaffar och i huvudbonaden det bulgariska lejonet som symbol. På vänsterarmen fanns även en vapensköld med de bulgariska färgerna och en armbindel i svart med text med förbandets namn.

Förste befälhavare var Standartenführer Günther Anhalt som efter en kort tid ersattes av Heinz Bertling som samtidigt var befälhavare över den indiska waffen-ss legionen. Bertling ersattes av en bulgar som sedan i sin tur ersattes av Ivan Rogozarov. Den nye befälhavaren var medlem i exil-regeringen och som varit mycket tyskvänlig. SS-Sturmbanführer Paul Briling utsågs till stabschef. Brilling hade en tysk far och bulgarisk mor.

Våren anlände och röda armén rykte framåt. Femte maj befanns sig bulgarerna utanför Wien. Bulgarerna hade fått order att bege sig till Stockerau, några mil nordväst om Wien. Man visste att kriget snart var slut men många ville visa att de var redo att slåss och visa vad de dög till. En mindre grupp hade dock försökt desertera men de förföljdes av såväl bulgarer och tyskar. Klockan nio dagen därpå, den sjätte maj kom elddopet. Sovjetiskt pansar anföll men bulgarerna som var utbildade för att vara en anti tank styrka slog ut 14 stridsvagnar, två andra fordon samt ett spaningsplan. Omkring 30 fångar togs men priset var högt. 46 bulgarer sakandes efter striden och 98 hade stupat. Anfallet avbröts omkring klockan 18 på kvällen.

Det ska tilläggas att den bulgariske piloten Petar Angelov Bochev som på sin merit lista hade tre nedskjutna fiendeplan var med i den bulgariska legionen. Han flög i gryningen den sjätte maj ut mot de fientliga linjerna för att spana men kom aldrig tillbaka. Troligen blev han nedskjuten.

Bulgareran får order att bege sig till den lilla staden Horn samt att försvara denna. Bulgarerna beger sig dit med lastbilar och bilar. Men det sovjetiska flyget skördar offer och vid en bro blir det stopp i trafiken. Resterna av den bulgariska SS-brigaden anländer till Horn kKlockan 12.00 den 7 maj. Bulgarerna får veta att staden Horn ska försvars och att de ska delta i denna uppgift. Dessvärre har tyskarnas befälhavare satt sig i förbindelse med röda armén.

Bulgarerna får order att ta ställning runt ett slott som visar sig tillhört ätten Battenberg som den furste bulgariske regenten Alexander I tillhörde. Rogozarov håller tal och försöker inspirera trupperna. Sjuksköterskorna i truppen plockar blommor som läggs vid slottets trappa och alla stämmer upp i sång.

Förräderiet fortsätter dock. Den tyske befälhavaren gör upp med kommunisterna att soldaterna får fri lejd till de amerikanska linjerna. Men i gengäld så ska alla ss soldater avväpnas och lämnas över. Sistnämnda är likvärdigt med en dödsdom. En officer varnar dock bulgarerna för vad som ska ske och bulgarerna försöker tillsammans med medlemmar i GESTAPO avsätta kommendanten. Eldstrider utbyter på morgonen den 8 maj mellan tyskar och bulgarer.

Bulgarerna retirerar mot nordväst. Men alla är trötta och många sårade. Sturmbanführer Brilling begår självmord. Han begravs med några bulgarer som avlidit av sina sår. Sovjetiska trupper rycker allt närmare. Rogozarov får en idé. Uniformerna som togs från fångarna vid striden den sjätte maj ges till 30 av legionärerna. Man ska lura fienden att bulgarerna är fångar som övervakas. Bluffen lyckas till en början. På kvällen kommer en styrka från röda armén på motorcyklar. De fattar misstankar och begär att få se de papper som ska styrka att det är en fångtransport ska visas. Rogozarov visar inga paper, tvärtom skjuter han ner den sovjetiske officeren och de andra bulgarerna överrumplar sina fiender endast en bulgar stupar och det är Ivan Rogozarov.

Truppen färdas vidare.  Bulgarerna nu omkring 250 man plus några av sjuksköterskorna kapitulerade till amerikanarna den 10 maj i staden Trhové Sviny i dagens Tjeckien. Innan man gick i krigsfångenskap brändes legionens fana.

En mindre grupp bulgarer ska kommit ifrån de andra och anslutit sig till tyska trupper och kapitulerat först den 12 maj till amerikanarna.

Det tilläggas att det fanns bulgariska frivilliga i en annan waffen-ss enhet. I SS-Jagdverband Südost fanns en enhet sedan november 1944 utfört såväl spaning som sabotageuppdrag bakom fiendes linjer. Soldaterna i denna enhet SS-Jagdeinsatz Bulgarien uppgick dock till endast några dussin frivilliga.

De bulgariska frivilliga har omgetts av många frågetecken. I äldre verk står det att de aldrig kom ut i strid. Från bulgariskt håll finns det de som förnekar att det överhuvudtaget fanns bulgarer med i Waffen-SS. Först de senaste åren har forskningen börjar skingra mycket men inte allt.

En bulgarisk Waffen-SS soldat. Notera såväl dödskallar på axlnarna som den bulgariska lejonet i mössan.

Bulgariska frivilliga våren 1945.

Sköldmärke som bar av en frivillig på rockärmen.

Lönebok som tillhört SS frivillig i Jagdverband.

En kommentar på “Den sista Waffen-SS legionen som kom ut i strid.

  1. Vi kommer att skriva någon artikel om andra världskriget lite då och då. Nästa gång blir det om myteriet på Kokosöarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s