Ostaraharen?

I såväl Tyskland som Storbritannien lever den äldre benämningen kvar på den högtid som vi i Sverige kallar påsk. Ostern i Tyskland och Easter i Storbritannien. Namn på högtiden kommer från gudinna Ostara. Intressant nog så döpte tyskar och britter om julen till mer kristna begrepp. Däremot lät de den högtid som är den viktigaste inom den kristna mytologin få ett hedniskt namn. Påsken är den viktigaste högtiden för då dödad Jesus för att återuppstå.

I Sverige har man allt sedan andra delen av 1800-talet med andra ord för cirka 150 år sedan kommit i kontakt med Ostaras följeslagare haren. Haren, eller rättare sagt hararna som delar ut färgglada ägg heter om man översätter tyska och engelska till just Ostaras hare. Borde då inte vi hedningar i Sverige göra likadant och sluta tala om påskharen och istället kalla den för Ostaras hare?

Ett teologiskt spörsmål. Borde på påskharen kallas för ostaraharen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s