Varför ljuger Saxo om Rind?

Varför ljuger Saxo om Rind?

Det ska i ärlighetens namn sägas att Saxo Grammaticus gjorde en kulturell insats då han skrev sitt Gesta Danorum. Men Saxo var präst och hans uppdragsgivare var den mäktige kyrkomannen Absalon, biskop över Roskilde stift och senare Ärkebiskop. Målet med Gesta Danorum var inte att rädda dansk forntidshistoria och äldre kultur utan att visa Danmark var och alltid varit oberoende av de tyska kejsarna som försökte få inflytande i landet. Att visa att Danmark hade en lång och ärorik historia var ett sätt att visa sitt oberoende och sin självständighet.

De kristna hade ett problematiskt förhållande till den förkristna tron och Saxo löste detta genom att ställa de gamla gudarna i dålig dager. Snorre Sturlasson löste detta problem på annat sätt och nöjde sig med att skriva i sin edda att man inte skulle tro på dem. Saxo är mer illvillig. Värst är det dock i berättelsen om Rind. Som alla vet behövde gudarna en hämnare då Balder dött. Snorre nämner att Oden skaffade sig en son med Rind som hette Vale och som dödade Höder. Saxo påstår att Rind är en dotter till en rysskonung och att Oden när hon visat sig ovillig att ha med honom att göra rentav våldtar henne. Denna lögn tror dessvärre en del på än idag och även en del som säger sig vara hedningar gör detta.

Men varför en sådan ful lögn av Saxo? Anledningen är nog den att den kristne guden genom en ängel tvingar sig på jungfru Maria. Genom att framställa historien om Rind i än värre dager slipper de kristna undan klander. Först i modern tid har man ju undrat vad som skedde med den så kallade bebådelsen.

De kristna svartmålar hedningarna för att de själva inte har rent mjöl i påsen.

Maria ser inte så överdrivet glad i budskapet att hon ska föda en osynlig guds avkomma som är samma person som den osynlige guden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s