Dödandet av tjurar

Vid vårdagjämningen, då dagarna och nätterna är lika långa överallt på jorden, såg våra förfäder solen stiga upp i Oxens tecken. Det var nu Mithra som föddes vid vintersolståndet dödade urtjuren. Mithra identifierades hos germanerna med Oden. Liksom Mithra skapade världen ur den döda tjurens kropp skapade Oden med sina bröders hjälp världen efter att de dödat Ymer. Även Mithra avbildas med två medhjälpare.

Ett annat tema på tjurdödandet är berättelsen om Tors försök att fiska upp Midgårdsormen. Ofta avbildas Mithra när han dödar tjuren med att en orm biter tjuren för att på så sätt förgifta den. Tor besöker jätten Hymer och de ger sig ut på fiske. Som bete tar Tor huvudet av en stor tjur som han dödar. Hymer är inte glad över att hans tjur dödas bara för att bli agn.

Tor avbildas på runstenen vid Altuna när han försöker fiska upp och dräpa ormen.

4 kommentarer på “Dödandet av tjurar

 1. Anders Rylander skriver:

  I det ena fallet hjälper ormen Mithra att döda tjuren. I det andra fallet försöker Tor döda ormen. Hur är det senare ett annat exempel på tjurdödande? Hjälp en smålänning här, tack 😉

  • Det finns de som menar på att ormen och skorpionen i dödsögonblicket förgiftar tjuren.
   Mithra skapar världen men det vi uppfattar som ont och skadligt finns där. Mithra skapar men han skapar inte det onda.
   Vi insåg att artikel kanske borde varit lite mer utförlig och vi ska se över den.
   Tack för kommentar och synpunkter.

   • Anders Rylander skriver:

    På den kopparplåt, funnen i Vendel, som tros avbilda en spjutbärande, ridande Oden med Hugin och Mumin flygandes ovanför hans (fågelprydda?) hjälm, innehåller även en orm under Sleipners(?) framhovar. Finns det fler kopplingar mellan Oden och ormen månne?

   • Oden kan ju förvandla sig till en orm. När Oden försöker komma in i berget där skaldemjödet förvaras övertalar Oden en jätte att borra ett hål i bergsväggen så Oden kan komma in i from av en orm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s