För nittio år sedan: Inmarschen i Prag

För nittio års sedan: Inmarschen i Prag

För nittio år sedan marscherade tyska trupper in i Prag och protektoratet Böhmen – Mähren grundades. Anledningen till denna händelse var att Tjeckoslovakien upphörde att vara en egen stat. Efter första världskriget utropades Tjeckoslovakien som en självständig republik. Men interna notsättningar ledde till missnöje och bråk. Tjeckerna vari majoritet men de andra folkgrupperna slovaker, polacker, ukrainare, ungrare och tyskar ansåg att de diskriminerades. Tjeckerna ansåg att de var normen i den nya staten. Slovakerna hade lovats likaberättigande status i republiken men det blev inte så. 1938 hade Tjeckoslovaken 139 generaler, en av dem var slovak. 7470 departementstjänstemän var tjecker, 131 var slovaker. Presidenten som förstås var tjeck sa rent ut att han betraktade slovakerna som tjecker och deras språk som en tjeckisk dialekt, sedan kunde slovakerna kalla sig vad de ville.

Tyskarna i Tjeckoslovaken var de som diskrimenardes mest. När Tyskland efter den så kallade Weimarrepublikens fall 1933 fick en mer auktoritär och nationalistisk regering närde många tysktalande en önskan att bli en del av det nya Tyskland. Relationerna mellan Tyskland och Tjeckoslovakien blev allt värre och värre. Men krisen löstes 1939. Tjeckoslovakiens allierade Frankrike och Storbritannien visade sig ovilliga att stödja sin allierade medan Tyskland fick stöd av såväl Ungern som Polen. Tyskarna stödde även separatisterna i Slovakien.

Slovakerna under ledning av Jozef Tiso utropade sig självständiga 14 mars och dagen därpå rykte tyska trupper in i Prag som varit Tjeckoslovakiens huvudstad. Ukrainarna utropade i sin tur en självständighetsförklaring men de kom i konflikt med Ungern som besatte Karpato-Ukraina. Så kallade de sin nya stats territorium och strider uppstod. Ledarna för ukrainarna Avgustyn Voloshyn hade hoppats att hans nya stat skulle ställas under tyskt beskydd, men tyskarna ville inte stöta sig med sina ungerska allierade. Områden där majoriteten var tysktalande annekterades och blev en del av Tyska riket.

Det som blev kvar efter att slovakerna gjort sig fria och tyskar, polacker och ungrare lagt beslag på ombildades till det autonoma protektoratet Böhmen-Mähren. Statspresident i protektoratet blev den siste presidenten för Tjeckoslovakien Emil Hácha.

Bilderna 1-3 visar tyska trupper som marscherar in i Prag. Bild 4 visar Emil Hácha och Tysklands statschef Adolf Hitler.

Slovakernas ledare Jozef Tiso.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s