Varför gnostikern inte får lida av psykiska störningar eller ha drogproblem

Varför gnostikern inte får lida av psykiska störningar eller ha drogproblem

Så gott som människor mår under sin livstid periodvis psykiskt dåligt. Sorg, stress och sjukdom kan sätta sina spår i själen. Men ofta kommer man över detta och kan gå vidare. Ibland kan man rentav bli stärkt av denna erfarenhet. Men en del olyckliga hamnar i långvariga depressioner och kommer aldrig tillbaka utan för dras med sina problem. Andra har medfödda skador på psyket. För dessa människor är den gnostiska hedendomen ingen väg att vandra. Det kan tyckas vara grymt men så är det. Det är en lång och komplicerad väg gnostikern går och är man inte i balans och i harmoni med sig själv är risken stor att det slutar illa. Sjukdomar av alla de slag är materia, det är en del av vår värld, den värld som byggdes av andlig makt av materia. Men gnostikern söker sig till den andliga världen. Kan man inte lämna bakom sig det dåliga och hemska ja då kan man heller inte vandra vidare. Det dåliga tynger ner själen till jorden.

Drogproblem är även de från materians värld. Vare sig det är alkohol eller annan drog så förhindrar missbruket och beroendet vägen till det andliga. Oden själv säger att:

”Bättre börda
man bär ej på vägen
än mycket mannavett.
Sämre vägkost
man ej släpar över fältet
än övermått utav öl.”

Hur ska illa är det inte då att vandra en andlig väg med alkohol i lasten? Ibland kan det vara lämpligt med religiösa ceremonier och ritualer då alkohol kan förekomma. Men det finns ingen ursäkt att bli beroende. Är man så andligt svag att man måste döva ångest och livsleda med alkohol eller andra droger ja då är den gnostiska vägen stängd. Detta gäller även de som har blivit botade. Man kan aldrig gå tillbaka till tiden innan missbruket. Ingen nykter alkoholist kan bli gnostiker. Misströsta inte nu inte, kanske får ni ett nytt försök i en annan framtida existens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s