Gudarnas tjänare: Nordre, Sudre, Austre och Vestre

Gudarnas tjänare: Nordre, Sudre, Austre och Vestre

När Oden och hans bröder Ville och Ve dödade Ymer fanns de att i den dödes kropp levde de varelser som kallas dvärgar. När sedan gudarna bestämde att bygga världsalltet av kroppen skapades himlavalvet. Gudarna tog nu fyra dvärgar och satte dem till att hålla den på plats. I de fyra väderstrecken sattes en dvärg. Nordre, Sudre, Austre och Vestre är namnen på de fyra som håller upp himlavalvet och det ska de göra intill tidens ände. På fornnordiska är namnformerna Norðri, Suðri, Austri och Vestri. Om väderstrecken är uppkallade efter dvärgarna eller dvärgarna efter väderstrecken kan man tvista om. Kanske har dvärgarna även hand om de fyra vindarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s