Freja nio avbildningar av en asynja

Freja och Frigg är de mäktigaste asynjorna och därmed de mäktigaste gudinnorna i hela världsalltet. En del personer, även troende hedningar har ibland blandat summan de båda fast de uppträder som två helt olika individer i de sägner och sånger som överlevt religionsförsämringen under medeltiden. Freja är inte ursprungligen en asynja. Hon är född i Vanaheim och fadern är havets gud Njord. Freja har en bror som heter Frej. När vanerna slöt fred med asarna följde Njords barn med till Asgård. Freja har varit gift eller är gift med en gud som heter Od. Denne försvann dock och Freja letade länge och väl. Innan hon började leta grät hon tårar av guld. Om hon hittade maken vet vi inte. Freja har dock med Od två döttrar. Deras namn är Hnoss och Gersimi.

Freja har många underbara ting i sin ägo. Hon har det vackra smycket Brisingamén som smitts av dvärgar. Freja skönhet ökar när hon bär smycket. En vagn som dras av katter har Frejs syster. Katternas antal sägs det ingenting om i källorna och heller inte vad det är för sorts katter. Liksom Frigg har Freja en så kallad falkhamn. När hon sätter på sig den så förvandlas hon till en falk och kan flyga genom rymden. En stridsgalt har Freja som hon ibland även rider på. Galtens namn är Hildesvin. Brodern Frej har en liknade galt i sin ägo som heter Gyllenborste.

Freja är vänlig nog att låna ut denna hamn när så behövs. Freja härskar över den mäktiga borgen Folkvagn där folk som stupat i strid anländer i salen Sessrúmnir samlas de som stupat. Freja och Oden delar på de som dör ärans död i strid. Men Freja tar även hand om kvinnor som dött.

Freja har bra relationer med alla andra gudar. En av de som står henne närmast är Heimdall som tar tillbaka Brisingamén som stulits av Loke. När Tor kommer med det inte helt genomtänkta förslaget att skicka Freja som brud till Trym är det Heimdall som kommer på idén att klä ut Tor till brud.

Freja lärde ut sejden till asarna en form av trolldom som i princip bara lärdes ut och utövades av kvinnor. Freja är en gudinna med många funktioner. Hon är lika mångfacetterad som Oden, ja kanske ännu mer men den viktigaste funktionen är den som kärleksgudinna. Freja kan i princip åberopas i alla spörsmål som gäller kärlek. Tron på Freja var stark. Hon levde kvar i folktron ända in i modern tid. Hennes namn finns i flera ortsnamn. Fröal och Friel i Sverige och Frøhov i Norge ska här nämnas. Man tror även ha hittat smycken och andra avbildningar av Njords dotter. Här kommer nio avbildningar som ska föreställa Njords dotter och Frejs syster.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s