Föreningen gick i kloster!

Föreningen gick i kloster!

Den femte juli besökte föreningen Varnhems klosterkyrka. Varnhems klosterkyrka är en mycket känd plats i svensk historia och den är gravplats åt flera medeltida regenter. Kyrkan och klostret började byggas i maj 1150. Munkarna som höll hus i Varnhem tillhörde cistercienserorden. Bland de som gynnade Varnhem med donationer var medlemmar av den erikska ätten som i omgångar styrde Sverige på 1100 och 1200 talet.  Kungar som sägs vila i Varnhem är Inge den äldre död 1110, Knut Eriksson, svensk kung 1167-1196 Erik Knutsson, svensk kung 1208-1216, Erik Eriksson,” den läspe och halte”, svensk kung 1222-1229 och 1234-1250. Även den mäktige Birger Jarl som ofta räknas som regent och avled 1266 har med sin son Erik och maka Mechtild som i ett tidigare gifte varit dansk drottning har sin grav här.

Klostret stängdes under Gustav Vasa tid och började förfalla. Under nordiska sjuårskriget 1563-1570 brändes klostret ner 1566. När Johan III blev kung efter att ha störtat sin bror Erik XIV från tronen lät han restaurera kyrkan men också uppföra Kenotafer till de döda kungarnas och Birger Jarls minne. Alla regenterna har var sitt minnesrum. Den mäktige rikskanslern greve Magnus Gabriel De la Gardie beslöt att Varnhem skulle bli hans gravkyrka och restaurering av kyrkan gjordes samtidigt som grevens vilorum byggdes.

Andra bemärkta personers vars ben multnar till stoft i Varnhem ska nännas Jesper Swedberg 1653-1735 som kunde titulera sig biskop över Skara och Amerika. Den gamla svensk kolonin i Delaware låg under Skarabiskopens styre. Swedberg var också en känd psalmdiktare. I närheten av biskopens grav ligger hans sentida ättling Kammarherre Jesper Emanuel Swedenborg 1906-1968 och hans maka som avled så senast som 2001. Johan Warenberg som var en kronfogde som mördades under oroligheter i Binneberg 1710 ska också nämnas. Han var en av de få som dödades av upproriska bönder under stora nordiska krigets tid.

Kyrkan förföll åter efter De la Gardies död 1686 och stormakttidens fall. Vid slutet av 1800-talet rustades åter kyrkan upp men först i början av 1900 talet under ledning av professor Sigurd Curman fick kyrkan sitt nuvarande utseende. Curman som ledde arbetet 1918-1923 frilades det gamla klosterområdet och Birger Jarls gravsten från 1200-talet placerades på sin ursprungliga plats.

Av det gamla klostret som låg i direkt anslutning till kyrkan är det bara ruiner kvar. En del pelare och valv. I nutid har man anlagt en ny örtagård och ett museum finns där olika föremål från utgrävningarna förvaras.

Sedan några år tillbaka har man söder om klostret funnit en äldre kyrka som anlades på 900 talet vt Nu har man byggt över denna ruin men en utsättning finns där. Kata gård heter detta område efter en kvinna som svek sina fäders tro och började dyrka död jude. I området runt klostret finns det många hedniska gravar och de syns som små högar i landskapet.

Föreningens sammankomst lockade tre personer. Mötet började med fika som fanns att köpa i caféet i närheten av klostret. Kyrkan det gamla klostret och Kata gård besöktes i den ordningen. Föreningens ordförande kunde dock inte avhålla sig från att nedkalla förbannelser över Inge den äldre som brände ner den hedniska helgedomen det som nu är Gamla Uppsala och över Kata som förrådde asarna.  Hedendomen är tillbaka. Det ska som slutord sägas att caféet hade bra fika, det har blivit mer prisvärt. För några år sedan var det dyrare men de har också fått ny ägare. Inträde till kyrkan var gratis. För några år sedan kostade det pengar.

Att berättelsen om denna lilla utflykt kommer först nu beror på vissa tekniska problem med att få fram bilder. Sedan kan kanske denna sommarberättelse värma en och annan frusen läsare och lärarinna.

Kyrkan och klosterruiner sedda från sydsidan.

Dopfunt från 1100 talet.I bakgrunden De la Gardies gravkor.

Delar av klosterområdet. I vänster i bild kan man skymta Kata gård. I höger kan man se något av örtagården.

Delar av klosterruinen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s