Varför den gnostiske hedningen bör ägna sig åt välgörenhet

Varför den gnostiske hedningen bör ägna sig åt välgörenhet

Många människor ägnar sig åt välgörenhet. Skälen är många och motiven likaså. Även den gnostiske hedningen bör ägna sig åt välgörenhet. Anledningen är följande: Världen består av två ting ande och materia. Av materia skapade gudarna liv. Genom att ge materiella ting eller utföra materiella gärningar, välgörenhet består inte bara av att skänka saker utan att göra saker. Gnostikern visar då han skänker eller donerar till välgörenhet att han anser att den andliga världen har företräde.

Det ska dock sägas att det inte finns något motsatsförhållande mellan ande och materia. Det sistnämnda är inte ont eller syndigt. Men det är till den andliga vägen gnostikern vill vandra och genom välgörenhet visar man att detta. Redan under hednisk tid kunde kungar och stormän få ärenamn som ”guldets fiende” eller ”guldhatare”. I det berömda Beowulfkävdet berättas att den drake som hjälten dräper varit en rik och mäktig man vars girighet låtit honom omvandlas till en drake efter sin död. Ja man hade ingenting emot materiell och världslig välfärd i hednisk tid, men det var inte och fick heller aldrig bli ett självändamål.

Den gnostiske hedningen är inte en askes som svälter och plågar sig och lever på ingenting. Man behöver inte förakta livets goda, tids nog dör man och då kan man inte njuta av det ändå. Men genom att ägna sig åt välgörenhet visar man att det finns högre värden än de rent materiella. Välgörenhet för också ofta gott med sig. För att återbevisa att det inte finns motsatsförhållande mellan världsligt och andligt mellan ande och materia kan gnostikern därför gott skänka pengar eller verka för skyddandet och bevarande av miljön. Moder Jord är gnostikerns vän och det är från henne han ger sig ut i den andliga världen. Konst och kultur kan också stödjas, med materiella ting stöder man då det andliga. Gnostikern behöver dock inte skänka om han inte har något att ge bort. Har man ont om pengar så ger man dem inte till andra. Man ska heller inte känna tvång eller krav att ge bidrag. Gnostiker ägnar sig inte åt tävlan i sådana ting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s