Gerd nio avbildningar av en asynja

I Jotunheim, jättarnas värld föddes Gerd. Fadern heter Gymer och moderns namn Aurboda. Platsen där Gerd växte upp vaktas av eld och vakthundar. Passande för en jättekvinna vars namn betyder inhägnad.

Genom giftermålet med Frej så blev Gerd en asynja. Men Frej härstammar även från vanerna så Gerd kan nog även räknas dit. Med maken fick Gymers dotter en son som heter Fjolner och genom honom är Gerd gudomlig stammoder till den kungaätt som kallats ynglingarna. Vidare är Gerd svärdotter till Njord, svägerska till Freja och ingift moster till Hnoss och Gersemi. Njords maka Skade är liksom Gerd av jätteätt. Kanske är de släkt då Aurboda sägs vara bergsrese och Skade gillar ju som bekant bergen.

Mest känd är Gerd i den berättelse som handlar om att Frej sände sin skosven Skirner att fria till Gerd. De som kan sina eddor vet att Gerd var ovillig att gifta sig men fick ge med sig. Äktenskapet verkar blivit lyckligt. Men Frej förlorade sitt svärd då han gifte sig med Gerd och han kommer att stupa vid ragnarök.

Frej och alla andra vaner förknippas med fruktbarhet och Gerd får sägas vara en fruktbarhetsgudinna. Skalderna har nämnt Gerd och man tror ha funnit guldplåtar som avbildar Gerd med sin make. På det berömda Gosforth Cross finns det två figurer som tris föreställa Skirner och Gerd. I den namntula som tar upp 27 asynjors namn är Gerd listan högt. Frejs maka har nummer fem.

I nutid har många konstnärer avbildats Gerd och här är nio verk till jättinnan som blev asynjas ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s