Varför spinner Frigg?

Varför spinner Frigg?

Det spinns och vävs en hel del inom asatron. Ödesgudinnorna Urd, Verdandi och Skuld spinner ödets trådar. Valkyriorna spinner och väver de med och Frigg, himladrottningen och Valhalls härskarinna gift men den högste guden ägnar sig åt spinneri.

Det sägs att molnen på himlen har Frigg spunnit. Hennes spinnrock Friggarocken är de tre starkaste stjärnorna i Orions bälte på himlavalvet. Att en gudinna spunnit fram molnen lät väl lite allmänt trevligt och poetiskt men varför då? Molnen spelar helt enkelt en viktig funktion i äldre tiders spådomskonst. Genom att tyda molnens formationer kan man i alla fall en kortare tid se hur vädret ska bli. Detta är ingen vidskepelse utan det är ungefär vad meteorologerna gör i denna dag.

Vi pratar om Friggerocken. En rock är som alla vet, en spinnkäpp eller linkäpp. Det är den käpp eller ten varpå spånadsämnet vare sig det nu är ull hampa eller lin, asatron har ju ett gudaväsen som heter Härn och förknippas med just lin, fästs när man spinner för hand. Benämningen rock har även kommit att användas om sländan, den stav som det färdigspunna garnet eller tråden rullas upp på.

Mindre vetenskapligt är det att försöka tolka framtiden genom att studera molnens formation. När det gäller människors spådomar handlar det nog ofta mycket vad man vill se och vad man vill att folk ska höra.

Oden är den högste guden och han förknippas med stormar och sägs rida fram på himlavalvet. Det är då knappast förvånande att hans maka Frigg även hon associeras med himlen. Frigg kan se in i framtiden men säger sällan vad hon ser. Men med molnens kanske hon ändå sänder oss ett budskap om framtiden?

Nu vet ni varför Frigg spinner.

Spinnande kvinna 1180.

Orion Friggerockens tre stjärnor.


Frigg spinner enligt en sentida konstnär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s