Gravfält och julbord

Gravfält och julbord

Föreningen är i skrivande stund mest aktiva i Västergötland. Så ingen borde vara förvånad att man i detta landskap beslöt att äta julbord. Platsen för detta blev herrgården Götala. Vid denna plats som är beläggen några kilometer från Skara låg förr ett viktigt kultcentrum för den förkristna tron. Gravfältet ofta kallad ”Tempelbacken” en bit från herrgården vittnar om detta. Flera fynd har gjorts här. Man har sagt att här hölls ”alla götar ting” i äldre tider. Namnet tros syfta på att det är Gauters ahl. Gaut är ett av Odens många namn.

Herrgården är ursprungligen en gammal kungsgård och den nämns redan på kung Erik Erikssons tid. Men gården har även varit i Skarabiskopens ägo en tid innan den åter blev kunglig. En tid var Götala säte för landshövdingen för Skaraborgs län och sedan bodde här översten för västgöta kavalleri på denna plats. Nu ägs gården av Hushållningssällskapet.

Strax innan klockan tolv den 6 december besökte IKF Götala. Först besöktes gravfältet och man sände en tanke till de döda och de makter de dyrkat. Man önskade de döda god jul. Därefter åt man julbord. Det var ett lite mindre julbord men alla blev mätta. Man skålade för julen och fädrens tro.

http://www.gotalaherrgard.se/

 

Två bilder från gravfältet där fordom man dyrkade Oden och höll ting.

Herrgården Götala. Götiska förbundet har ofta varit här som denna bild visar.

Tor var med på Götala. Passar ju bra då man åt och drack på en torsdag. Självklart skålade man för Tor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s