Hedershedningen Niccolò Machiavelli

Hedershedningen Niccolò Machiavelli

Nu börjar en ny artikelserie. Den tar upp män och kvinnor som levt i en tid då kristendomen härskat men som visat prov på tänkande som gör att de förtjänar att få titeln hedershedning. Först ut är Niccolò Machiavelli.

Som tredje barnet och förste sonen till adelsmannen Bernardo di Niccolò Machiavelli och hans hustru Bartolommea di Stefano Nelli såg mannen vi berättar om livets ljus första gången i Florens våren 1469. Unge Niccolò hade läshuvud och särskilt fattade han intresse att studera gamla antika filosofer och författare. När Florens makthavare den mäktiga familjen Medici förlorade makten 1494 var Niccolò Machiavelli som tjänade på detta. Han utsågs till kansler och fick utföra viktiga diplomatiska uppdrag. Under ett av dessa träffade han Cesare Borgia illegitim son till påve Alexander VI.  Machiavelli tog starkt intryck av Borgia och såg honom som något av ett ideal hur en furste skulle vara.

Medici tog tillbaka makten 1512 och Machiavelli var en av de som fängslades. Han torterades men lyckades komma undan med livet. Istället blev det landsflykt. Machiavelli var missnöjd med att Italien som en gång varit centrum i Romarriket nu var uppdelat på flertal småstater som ofta bekämpade varandra och ansåg att landet borde enas under en stark furste, en person lik Cesare Borgia. Nu började Machiavelli skriva sitt verk ”Fursten”. Boken var färdig 1513 men utkom inte förrän några år efter Machiavellis död 1527.

Som alla vet handlar denna skrift om hur en furste ska styra. Sådana böcker, fanns förut, men de handlade mest om att fursten skulle vara en god kristen. Detta vände sig Machiavelli emot. Fursten skulle endast vägledas av det som var bäst för staten. En stark furste var den ende som kunde bygga upp en stark stat och få slut på splittringen av Italien och leda till förnyelse för såväl folk som kultur.

Boken Fursten har anklagats för att vara omoralisk. Författaren anser att det viktigaste är att fursten styr bra och inte dygdigt eller moraliskt. Fursten får inte dra sig för att ljuga eller starta krig. Resultat är det viktigaste och det är inte tid för annat. Realpolitik är viktigare än idealism. Fursten som utkom några år efter författarens död har kritiserats. Men kritikerna kommer från en moral som härstammar från kristendomen.

Men författaren till ”Fursten” på originalspråk ”Il Principe” visade i en tid då kristendomen var norm och allhärskande som ideologi i Europa att man kan och bör styra en stat utan att ha kristendomen som ideal moralisk måttstock. Boken är en föregångare till dagens sekulära samhälle. Läs den!

Niccolò Machiavelli tilldelas titeln hedershedning då han visade att man kan bygga en stat utan kristen inblandning, att man kan styra ett rike utan att behöva läsa eller bry sig om Bibeln.

Denne piggögde man med sitt trevliga leende har hatats av de kristna för att han visar att deras moral inte behövs om man ska bygga upp en stark och fungerande nation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s