Hedniska furstar del III Blot-Sven

Hedniska furstar del III Blot-Sven

Kung Inge Stenkilsson var en ond människa. Han var kristen och kunde inte tåla den relativa tolerans som fanns mellan kristendom och asatro. Allt sedan Olof Eriksson även kallad Skötkonungs dagar hade de flesta kungarna blivit döpta. 1067 hade dock en hednisk kung en tid makten, han hette Erik slogs och stred mot en kristen kung med samma namn. Efter denna händelse hade det bara varit kristna men ändock toleranta kungar. Men nu var det slut med toleransen. Inge var upp i Svealand och folket krävde att han skulle blota. Inge vägrade. Svear äga att konung taga så och vräka sa man förr och det gjorde man. Folket lät i någon slags god demokratisk ordning fördriva Inge. Inge var nu ingenting värt i Svealand. Kungen flydde och slickade väl nattvardskalken i sin sorg nere i Västergötland.

Men nu träder hjälten in på scenen. Svearna ville ha en kung och helst skulle kungen vara ättling till de gamla kungaätterna som härledde sin härstamning till de sanna gudarna. Inges svåger steg fram och sa att han kunde upprätthålla blotet om han valdes. Folket accepterade och Sven blotade. Blot-Sven har han kallats den nye kungen men han kan lika gärna kallas Sven I eftersom han troligen är den ende konung vi haft i Sverige med detta namn. Inge och Sven var svågrar därför anser man det troligt att Sven var bror till Inges maka Helena. Namnet är ju kristet och kanske var Sven också uppväxt i sådan miljö men likt den siste hedniske kejsaren Julianus Apostata död 363 insett att kristendomen är en vidrig lära och därefter återtagit den sanna religionen? Eller hade Sven alltid varit hedning? Vad kung Svens drottning hette vet vi inte.

Konflikt uppstod. Den hedniska reaktionen mot den nya läran resulterade i att bland annat missionären Eskil dödades. Inge lyckades dock återkomma. Efter tre år kom Inge med en här från det kristna Götaland. I kampen stupade Blot-Sven och de gamla gudarnas hus och stöttor försvann. Fenrisulven vann en seger men Blot-Sven for till Valhall.

Få konstnärer har avbildats Sven I. Men här är en från 1970-talet.

2 kommentarer på “Hedniska furstar del III Blot-Sven

  1. Hedningen skriver:

    Blot-Sven kan vi alla minnas – fin artikel om udda ämne – minns själv hur jag och några likasinnade faktiskt försökte fråga Länsarkitekten i Uppsala län om uppförandet av ett mycket litet Gudahov i Friggebods-storlek vid Blotsvens hög, på gränsen mellan Västmanland och Uppland… En historia jag berättat på min egen blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s