Hjältemodets lön är döden, trehundra år sedan Karl XII stupade!

För trehundra år sedan stupade Karl XII vid Fredrikstens fästning i Norge. Ett skott träffade den svenske kungen i huvudet då han inspekterade en skyttegrav. Döden var omedelbar. Med kungens död avslutades en artonårig krigarbana. Kung Karl hade stridit mot danskar, polacker, sachsare, ryssar, hannoveranare och preussare. Även en kort konflikt med det Osmanska riket hade utkämpats, den så kallade kalabaliken i Bender. Av de tjugoen år Karl XI son var regent var det krig i arton. Tre år skulle kriget fortsätta efter Karl XII död.

Karl XII stred för det han trodde var rätt, han tvekade inte och han var bered att offra allt, ja till och med sitt liv för att Sverige skulle vara inte bara en fri nation utan en stormakt. Men ödet var inte gunstigt. Några verkligt bra allierade lyckades Sverige aldrig få och fienderna var för många.

Att slåss för det man tror är rätt är värt respekt. Är man bered att riskera sitt eget liv samt inte kräva mer av andra än vad man kräver av sig själv är också värt aktning. Karl var en hjälte, men hjältemodets lön är döden. Men döden kan göra en människa ännu större än livet. Den döde kan inspirera kommande släkten och de kan in sin tur utföra ännu större hjältedåd!

Vila i frid hjältekonung! Döden gjorde dig bara större! IKF minns och hedrar den siste stormaktskungen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s