En insändare i Skaraborgsbygden: Den siste hjältekonungen

Den siste hjältekonungen

För 300 år sedan stupade Sveriges siste hjältekonung. Ja jag skriver hjälte och inte krigarkung. Såväl Gustav III som Karl XIII lede under sin regenttid trupper i strid.

Alla gillar nu inte hjältekungar, många tongivande krafter i samhället anser att man, trots att vi lever i en våldsam tid samt att vi människor är en art som löser i princip alla våra konflikter med våld eller hot om våld att man, helst ska vara pacifist.

Men låt oss kalla Karl XII, Carolus Rex för hjälte. Han slogs för det han trodde var rätt. Han offrade allt, både sig själv och andra. Man ska inte glömma att han inte begärde mer av andra än av sig själv. Han stred i främsta linjen och tog konsekvensen av det. Han stupade på sin post.

Till de historielösa ska nämnas att krigarkungen aldrig startade krig. Danskar, ryssar, polacker och sachsare startade krig mot Sverige sedan utökades fienderna med Preussen och Hannover. Karl krigade i 18 år. Kanske gjorde han fel och misstag men han försökte.

Att slåss för det man anser är rätt samt stå för detta är värt att hylla. Många kommer nu att uppmärksamma dagen en del kommer hylla och andra klandra. Alla använder den döde konungen för sina ideal och syften. Här är ingen bättre än den andre. Men visst kan man tycka att de som ser positivt på kungen kan denna dag få företräde.

Vila i frid!

Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s