När Sunna blev Sunniva

När Sunna blev Sunniva

Sunniva

Norges enda kvinnliga helgon är Sunniva av Selja. Berättelsen om henne är att hon var en irisk kungadotter som prisades för sin skönhet och sin rikedom. Men en hednisk viking försökte gifta sig med henne. Hedningen ska hotat med att röva och skövla om inte Sunniva blev hans maka. Sunniva tog då och gav sig iväg. Tre skepp med män och kvinnor gav sig av. Inga åror, roder eller segel hade man för man lät den kristne guden styra skeppen.  Skeppen färdades mot norska kusten. Ett av fartygen hamnade på ön Kinn. De två andra med Sunniva ombord strandade på ön Selja. Ingen bodde på ön men där fanns bland annat får och getter. Befolkningen som bodde i närheten trodde det var tjuvar som anlänt och de gick till angrepp. Sunniva lät då be till sin gud att han skulle bistå dem och rädda dem för hedningarna. Så gjordes, den kristne guden lät stenar begrava Sunniva och hennes anhängare som gömts sig i en grotta. De dog allihop i stenraset.

Tiden gick. Men en dag tog två bönder, Tord Eigileivsson och Tord Jorunsson och landsteg på Selja. De såg då en starkt ljus som ledde dem till grottan och de hittade människoben som luktade gott. De berättade detta under för kung Olav Tryggvason som lät undersöka saken. Man hittade Sunnivas döda kropp men den döda så ut som om hon sov och spred likväl som de dödas ben en väldoft. Ett kloster byggdes på Selja medan Sunniva i sin tur begravdes i domkyrkan i Bergen. Helgnets attribut är ett klippblock eller bergsklippa men också att hon bär en gyllene krona. Sunnivas helgondag är den åttonde juli. Hon ska ha setts och dyrkats som helgon i både den katolska som den ortodoxa kristendomen. Helgonet dyrkades även i Sverige.

Sunna

Sunna eller Sol är en asynja och hon är vad hon heter solgudinnan. I sin gyllene vagn drar asynjan fram över himlavalvet. Hon jagas av vargen Skoll. Vargen hinner slutligen upp henne och slukar henne vid ragnarök. Men Sunna har då innan hon dödas fött en dotter med sin make Glen som återupptar moderns syssla i det kommande riket då Balder styr.

Det som förenar berättelserna

Både Sunna och Sunniva jagas och färdas i farkost. Sunna över den blå himlen och Sunniva över det blå havet. Men solen sägs stiga upp ur havet och i många kulturer har solen ansetts färdas i ett skepp. Skeppet är troligen en äldre konstruktion än vad vagnen är. Båda hinns upp av sina fiender. Skoll och hedningar. De hedniska elitkrigarna för var bärsärkar men också ulfhednar, de sistnämnda klädda i vargskinn. Såväl gudinnan som helgonet dör men återuppstår. Solgudinnan återkommer och lever vidare som sin dotter, jämför myten om Fågel Fenix som dör men återuppstår. Sunniva dör men återkommer och får nytt liv som helgon. Helgonet bär en gyllene krona. Guld har i alla tider varit symbol för solen och kronan kan ses som en slags solsymbol. Vidare ska sägas att de färdas i sällskap. Män och kvinnor i tre skepp i legenden om Sunniva. Sunna, Glen och dottern bildar även de ett tretal. Slutligen ska förstås nämnas att namnen är väldigt lika och har samma ursprung. Helgonets dag är mitt i sommaren en årstid som förknippas med solen.

Det som skiljer berättelserna

Solen går upp i öst och ner i väst. Helgonet flyr från Irland i väst och åker österut. Helgonet färdas på havet men gudinnan på himlen. Helgonet gifter sig aldrig och har inget barn det har däremot asynjan. Det doftar gott om de döda på ön men det finns ingen i myterna som nämner något sådant om Glens maka. Lite långsökt kan man däremot säga att det doftar gott på sommaren då blommor och andra växter står i sin fulla prakt. Helgonet förknippas med klippor, men det gör inte asynjan.

Övrigt

Sunniva låter inte som ett iriskt namn och troligen har helgonet aldrig existerat. Det faktum att man reser från Irland för att fly från vikingar och ger sig iväg till Norge får väl sägas vara ett talande exempel på utrycket ”ur askan i elden”. Man vet namnet på helgonet men inte på varifrån på Irland hon levde eller namn på andra personer förutom att man trott att hon haft en bror som dyrkats som helgon vid namn Albanus. Man har påstått att hon levt och verkat på 990-talet då Håkon Sigurdsson som var hedning styrde Norge. Odd Snorresson, en munk som levde i slutet av 1100-talet nämner Sunniva men det gör inte Snorre Sturlason. Legenden tros vara påverkad av den mer kända berättelsen om Ursula som för att slippa gifta sig med en hedning gav sig iväg med 11000 jungfrur på 11 skepp och som led martyrdöden då hon dödades av hunnerna.

Slutord

Det är troligen så att helgonet aldrig har funnits i verkligheten. Däremot så är likheterna i såväl namn som ramhandling om berättelserna om asynjan Sunna så lika att man gott kan säga att det är berättelsen om solgudinnan som getts en ny dräkt. Sunniva är Sunna ikläd kristen skepnad.

Helgonet som hon avbildas i Yttergrans kyrka.

Sol eller Sunna som en hedning i nutid ser henne.

2 kommentarer på “När Sunna blev Sunniva

  1. […] Borta på min frände Henriks egen hedniska sajt publicerades idag en intressant teori om ”den heliga Sunniva” – ett norskt påstått helgon, vars his… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s