Tor och Olof, den populäraste guden blir det populäraste helgonet

Tor och Olof, den populäraste guden blir det populäraste helgonet

Olof Haraldsson

Harald Grenske och hans maka Astrid fick i mitten av 990-talet en son som fick namnet Olof eller som den norska namnfomen lyder Olov. Fadern dog dock innan sonen föddes norska Ringerike. Modern gifte om sig med en man vid namn Sigurd Syr. Olof som var av kungligbörd gav sig ut som viking och plundrade och härjade. I Rouen antog han kristendomen. Olof beslöt dock att försöka ta makten i Norge och år 1015 vt var han i Norge och kallade sig för konung. Efter att krossat ladejarlen Sven Håkansson styrde nu Olof som kung. Men Olof var fanatisk i sin nya tro och norrmännen skulle kristnas. Våld och mord var medel som användes. Hans släkting Olof Tryggvason hade gjort samma sak några år tidigare. Olof var hårdhänt, även de kristna fick känna på hans vrede och det var nog inte alla som sörjde när Knut den store, kung av England och Danmark fördrev honom 1028. Olof flydde till Ryssland men beslöt att via Sverige försöka återfå sin tron.

Men norrmännen samlade en här och vid Stiklestad blev det strid. Olof som dagen till ära hade en förgylld hjälm och ett kors målat på sin sköld var lätt att känna igen stupade. Tre män, varav två med mycket hedniska namn lät döda honom. Torstein Knarresmed gav kungen ett hugg med en yxa som träffade i låret. Tore Hund stack honom i magen med ett spjut. Kalv Arnesson träffade sedan den sårade Olof med ett svärdshugg i halsen. Olof begravdes i närheten av slagfältet men tidigt började komma påstående att mirakler förkom och den döde grävdes upp och begravdes i Nidaros. Datumet för slaget den 29 juli blev det nya helgonets dag. Helgonets attribut blev en yxa, den finns med i runkalendern för denna dag och den norske kungen avbildades ibland stående på en drake eller på en hedning. Många källor som hade gott vatten helgades år Olof.

Olof blev den mest kände av de nordbor som förklarades som helgon. Genom hela medeltiden var hans reliker i Nidaros en populär vallfartsort. Bönder och sjöfarare var helgonet beskyddare för. En anledning att kulten blev så populär lär bero på att den dödes halvbror Harald Hårdråde som styrde Norge i över tjugoårs tid, 1045-1066 främjade kulten.

Tor

Men varför kunde då kulten blir så populär? Svaret är nog det att Olof ersatte den mest populäre och folklige av asatrons gudamakter Tor. Odens son Tor är ju böndernas främste gud och som sådan god att åkalla när det gäller grödor och väderlek. Tor strider med sin hammare vid ragnarök mot Midgårdsormen och stupar. Olof stred med sin yxa och han brukar som redan nämnts avbildas stående eller i strid med en drake. Båda förlorar med segrar ändå. Tor tar ju nio steg efter att ormen dödats och över lever en kort tid sin fiende. Olof stupade men återuppstod som helgon. Olof må ha ersatts Tor, men han två av hans banemän hade namnformer som härstammar från Tor.

Olov den brutale makthavaren som blev populär efter sin död.

Tor avbildad på Altunastenen. Notera att Olov har yxa och Tor hammare.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s