Varför vi tar avstånd

Varför vi tar avstånd

Föreningen har genom åren tagit avstånd från många politiska ideologier, partier och organisationer. Förklaringen är följande: Religionen som vi kallar för asatro är tillbaka. Den har även erkänts av staten och flera samfund existera nu i dagen Sverige. Sakta men säkert har asatron kommit tillbaka och folk börjar mer och mer acceptera att asatron är en religion på samma sätt som många andra trossystem. Men vägen är fotfarande lång. Det vore ur ett religionsperspektiv idiotiskt om asatron nu skulle alliera sig med diverse politiska strömningar i Sverige. Vi vet hur det kan bli. Sveriges asatrosamfund blev forn sed. Tanken på ett samfund var bra men dessvärre blev detta samfund alltför påverkar av krafter inom alternativrörelsen. Det blev mer och mer politiserat. Underförstått blev det att medlemmarna skulle ha sympatier på vänsterkanten. Miljöpartiet och vänstern var partierna som fick ett slags inofficiellt företräde. Samfundet började politisera och det var visst viktigare att gå med i den så kallade pridedemonstrationen än att förkunna tron på alver och vaner. Det har inte varit helt till gagn för asatron att det blev viktigare med politik. Asatron blev ersatt av begreppet forn sed.

På andra sidan av den politiska skalan fanns några år Svensk Hednisk Front. Tanken var här att man skulle ha asatro för nationalsocialister. Det gick några år. Inte heller här blev blandningen av politik och religion särskilt lyckad.

Nu har de senaste åren det kommit fram mer opolitisk asatro och det har varit till gagn för religionen. Ja asatro är en religion vilket väl inte alla som använt sig av den för att sprida politiska budskap riktigt ansett. I föreningen tror vi att det är bästa vägen att gå för tillfället. Håll låg politisk profil, väx och bli en del av det allmänna medvetandet, inte rusa iväg och syssla med plakatpolitik.

Föreningen har tagit avstånd från mycket. Vi har tagit avstånd från feminism. Vi har tagit avstånd från sekulär humanism. Sistnämnda vet vi har orsakat en del debatt på internet. Mycket arga kommentarer kommer dock från diverse politiska grupper på högerkanten. Folk som stöder Alt-högern, Alternativ för Sverige och Det fria Sverige är mycket arga på föreningen. Men konservativa högerkrafter har allt som oftast sina sympatier för traditionell kristendom. Ja dagens liberala hbtq-vänliga och mångkulturhyllande kristendom är de emot. Men de är knappast negativt inställda till så kallad luthersk arbetsmoral eller den form av kristendom som inspirerade Karl XII karoliner. Dessa konservativa svensksinnade krafter vill sjunga psalmer på skolavslutningar som hålls i kyrkor. Sverigedemokraterna är det parti som mest hyllar kristendomen i riksdagen vid sidan av kristdemokraterna. Men vi hedningar har ingen nytta av detta. Vi är emot kristendomen i alla dess former och när många konservativa hyllar denna religion då finns det ingen anledning att vi som är asatroende ska liera oss med dessa.

Många inom de nationella leden har ett djupt och äkta intresse för fornnordisk mytologi. Men i ärlighetens namn är det inte lika många som är intresserade av religionen asatro. Många inom Sverigedemokraterna vurmar för kristendomen som anses var något väldigt svenskt, men de är inte så intresserade av själva tron…

Inom de nationella grupperna i Sverige de som är placerade mellan det uttalade nationalsocialismen och det mer populistiska Sverigedemokraterna är det oavbrutet ett evigt trixande och mixtrande med olika politiska grupper och ideologier. Hela tiden försöker man få till en nationalism som är radikalare än Åkessons parti men med avstånd och distans till den fraktion inom nationalismen som hämtar inspiration från 1930-talet. Dessa grupper är små och splittras och återbildas oavbrutet. För några år sedan ville en ung man komma i kontakt med föreningen. Han ville komma på ett blot föreningen anordnade trots att han inte var troende. Sedan ville ha ge oss information om Svenskarnas parti. Föreningen lät meddela att han kunde komma om han ville men det politiska fick han lämna utanför. Vi trodde inte på hans ideologi och mycket riktig, inom ett år hade partiet han var anhängare åt lagt ner.

Det finns med andra ord ingen anledning att stödja något politiskt parti eller annan politisk gruppering i dagens Sverige för ingen av dessa stöder asatron fullt ut. Att alliera sig med små politiska grupper på högerkanten som hela tiden lägger ner och återbildas är det dummaste man kan göra om man vill att asatron ska få en starkare position i Sverige. Att föreningen tar avstånd från marxismen har dock inte väckt lika stark reaktion.

Föreningen har tagit avstånd från mycket. Det finns ingen anledning att vara överdrivet vänlig mot någon politisk kraft i dagsläget. Samtidigt ska det påpekas att samtliga partier i riksdagen är för religionsfrihet och även många partier utanför likaså. När vi frågade de olika partierna inför valet hösten 2018 kunde ska nämnas Nordiska Motståndsrörelsen svara på våra frågor men Alternativ för Sverige inte svarade alls. Ett bra exempel varför vi ska ha distans till en del politiska grupperingar. Föreningen kommer framöver att sluta skriva och kommentera politiken i Sverige. Däremot så kommer vår kamp mot de abrahamitiska religionerna fortgå. Vi är starkt emot monoteistiska religioner i allmänhet och dessa i synnerhet. Medan anhängarna till Det fria Sverige inte vill ha muslimer i Sverige vill vi att ingen man eller kvinna på denna planet ska hämta religiös eller kulturell inspiration från vare sig judendomen, kristendomen eller islam. Vår kamp mot monoteistnormen fortgår och där är vi mer radikalare än vad många inom den svenska politiken är. Vår motvilja mot de tre ökenreligionerna är större än vad Sverigedemokraternas och Det frias Sveriges rädsla för islamisering är.

Det asatron inte har nytta av i det politiska livet tar föreningen avstånd från. Vi tar avstånd från bland annat marxism, judendomen, Det Fria Sverige, islam, feminism och sekulär humanism!

Som vanligt avslutar vi med att säg att vi bara diskuterar med folk som delar vår värdegrund. Genom åren har hatiska personer skrivit mycket dumma kommentarer och dessa tas inte med. Kristna, muslimer, anhängare till Alt-högern och Det fria Sverige skriver argt och elakt. Men vi tar inte med ert hat.

Ideella Kulturföreningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s