Adamson

Adamson

17 oktober 1920 publicerades för första gången den första seriestrippen med Adamson. Upphovsmannen och tecknaren av denna serie var Oscar Jacobsson. Serien är en pantomimserie, faste det finns några få avsnitt där pratbubblor och text är med. Serien handlar om en herre med grova anletsdrag, en oftast butter uppsyn tillika tunnhårig, tre hårstrån. Denne herre med namn Adamson brukar alltid ha en cigarr i munnen. En hög blå hatt använde använder när han är utomhus.

Serien har ingen egentlig handling. Adamson hamnar i alla möjliga situationer. Tragiska för det mesta. För Adamson lyckas sällan med det vardagliga. Ska ett frimärke sättas på ett brev. Ja då fastnar det inte och den arme Adamson måste sy fast det. Ska vår hjälte, låt oss kalla honom så hugga ved ja då klyvs inte vedträ men väl huggkubben. Ibland kommer huvudpersonens samvete fram och försöker få Adamson på bättre tankar fast det blir inte riktig som man täkt sig där heller.

Seriens karaktär ändra utseendet under tid, men inte särskilt mycket. Näsan är lite längre och spetsigare i början och Adamson är inte riktig lika surmulen som han sedan blir. Något förnamn eller bakgrund till Adamson ges aldrig. Serien blev populär och den exporterades till flera länder. Tecknaren själv flyttade en kort tid till USA för att där teckna men tröttnade på det höga tempot och reste hem. Förklaringen till att serien blev populär i andra länder var helt enkelt den att man sälla behövde översätta den. Den allmängiltiga karaktären om en person som inte lyckas med det mest vardagliga kan de flesta referera till samtidigt som ju livet sällan blir så drastiskt som i en serie.

Oscar Jacobsson föddes 7 november 1889 i Göteborg fadern Anton och modern Hedda avled när den blivande tecknaren var liten. De föräldralösa barnen utackorderades och lille Oscar bodde hos en av sin fars släktingar. När folkskolan var slut arbetade Oscar Jacobsson som smedslärling. Tecknandet började tidigt men utbildningen här skedde på kvällskurser hos Valands och Svenska slöjdföreningen. 1907 kom Jacobsson tillbaks till Göteborg där han bodde resten av sitt liv förutom då han var i USA 1922. En längre resa till Italien och Grekland gjordes 1925-1926.

Mellan 1907-1919 arbetade Jacobsson vid SJ vid ban och maskinavdelningen. Tecknandet tog överhand och med Adamson blev det tecknande på heltid. Jacobsson blev publicerade i den satiriska tidningen Naggen som drev med allt som var höger och var även med i den kortlivade Exlex 1919-1920. Den vid denna tid kände tidningsutgivaren och chefredaktören Hasse Z bad Jacobsson göra en serie till Söndagsnisse-Strix och det resulterade i Adamson. 1935 gifte sig Jacobsson. Juldagen 1945 avled Oscar Jacobsson.

Serien levde vidare efter sin upphovsmans död. Dansken Viggo Ludvigsen tecknade vidare i nästan 20 år. Den amerikanske tecknaren Henry Thol tecknade en amerikansk version 1935-1944 då han avled. ”Adamson’s Adventures” och ”Silent Sam” namnet på Jacobssons skapelse ”Over there”. En stumfilm på cirka två minuter gjordes. Jacobsson var med och tecknade den. ”Adamsson fångar säl” blev titeln och det stavades med två s.

Idag lever seriefiguren Adamson vidare. Svenska serieakademin har sedan 1966 gett ut en statyett som föreställer Adamson och de ges årligen till en svensk och en utländsk serieskapare.

Olika strippar med seriefiguren Adamson. Är han möjligen Homer Simpson föregångare rent utseendemässigt?

Statyetten som delas ut. Även serier har sina priser och utmärkelser.

En tidig illustration av Jacobsson. Satiren kommer från vänster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s