Gudamakternas redskap och föremål: Rans nät

Gudamakternas redskap och föremål: Rans nät

Ägir nämns alltid som jätte. Men Ran, hans maka kallas gudinna och i namntulorna även asynja. Ran kan därför gott vara med i berättelserna om gudamakternas redskap och föremål. Ran har ett nät. Nätet som verkar se ut som ett fiskenät har inget namn vilket gudinnor och gudars föremål ofta har. Tors hammare heter Mjölner och Frejas smycke Brisingamen för att två exempel. Om nätet har ett namn så vet vi som lever i Midgård iallafall vad det heter. Vem som tillverkat nätet vet vi inte heller. Troligen är det gudinnan själv. Dvärgar brukar annars i den nordiska religionen vara de som tillverkar gudmakternas redskap och föremål.

Nätet används främst för att samla in och kanske rentav fånga sjömän och andra människor som är ute till havs. Det kan ju ses något grymt att fånga in folk som därvid drunknar, men Ran bjuder ju sedan på fest på havets botten. Festen tycks aldrig få för många gäster för hon vill alltid ha nya ansikten hos sig. Vid gästabudet är maken Ägir med samt deras nio döttrar. Ägirs tjänare Fimafeng och Elder var med men Loke dräpte som alla vet den förstnämnde. Rans nät används nu inte bara till att fånga sjömän med utan hon lånar även ut det till gudarna när de behöver det. Loke fångade Andvare med Rans nät.

Ett talesätt fanns under gammal hednisk tid som lät följande ”klättra ner i Rans säng”. Denna poetiska omskrivning betydde att någon drunknat. Men i orden ryms erotik. Klättra ner i någon säng väcker ju fantasin hos de flesta. Men genom åren har det funnits många berättelser om kvinnliga väsen som lockat sjömän i döden. Grekerna hade sirenerna. Rusalka kallas ett kvinnligt vattenväsen som lever i stora floder och lockar män till sig. Ja det finns fler farliga damer som lurar vid såväl havs som sötvatten. Ran utgör här med sina döttrar inget undantag utan representerar den nordiska varianten av detta tema. Döden är rättare sagt de makter som sysslar med död är i asatron kvinnliga väsen. Det är bara Oden som är undantaget. Sagan om Kraka ska nämnas kort här. Den unga Kraka klär sig i ett fisknät och kung Ragnar blir förälskad i henne. Om Ran på samma sätt lockat sjömän så de hoppat i havet kan vi nog räkna med.

Rans nät är hursomhelst hennes viktigaste redskap och kanske du ärade läsare av dessa rader hamnar där i?

Konstnären har tagit fasta på de erotiska undertoner som finns i berättelsen om Ran. hon fångar sjömän med sitt nät för att bjuda dem på fest. Att hon har nio döttrar, alla ogifta är ju en extra krydda. Men många feminina havsvarelser har ju lockat sjöfarande i fördärvet. Fast är det fördärv att hamna på fest hos Ägirs maka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s