Thrud nio avbildningar av en asynja

Ska Trud, ibland stavad Trud räknas som asynja? Svaret är förstås ja. Hon är dotter till asaguden Tor och asynjan Siv. Hennes bröder räknas som asar. På faderns sida har hon halvbrodern Magne, på mödernesida har hon Ull och helsyskonet är Mode. Farfadern Oden är asaguden nummer ett och farmodern Jord är asynja hon med. Inte heller ska vi glömma farbror Meile också han en as. Förutom att vara asynja är Tors dotter valkyria. Namnet Thrud lär betyda kraft eller styrka. Det är ett gott namn på den starkaste av asagudarnas dotter. I Grimnismal nämns Thrud och det sägs att hon skänker öl åt de som stupat. Fadern Tor är ju en väldig öldrickare så det passar ju bra. Troligen är det Thrud dvärgen Allvis förgäves försöker fria till. Rätt så, en dvärg ska inte gifta sig med en asynja inom den högsta gudaaristokratin inom asatron! I namntulan som upptar 27 namn på gudinnor är Thrud listad som nummer 26.

Men inte bara i Eddan nämns Sivs dotter. På Öland finns en runsten som kallas Karlevistenen. På denna sten står ristat:

”Dold ligger den som de största dåd följde, det visste de flesta, ‘stridernas Truds arbetare’ i denna hög. Ej skall en rättrådigare, kampstark ”Vagn-Vidur” på sjökonungens väldiga mark råda över land i Danmark.”

Asynjan vi ovan skrivit om hade säkerligen ingen kult eller hedrats av avbildningar i äldre tider. Men nu finns det många goda konstnärer som avbildar henne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s