Honduras under första världskriget

Honduras under första världskriget

Det enda minnesvärda med Honduras inträde i första världskriget på ententens sida vara att landet var den sista staten som förklarade krig. Rumänien förklarade krig i november 1918 men då ska man ha i åtanke att detta land redan att varit med i konflikten. Likt många andra latinamerikanska stater började Honduras ändra sin neutralitetspolitik efter att USA inträtt i kriget. Francisco Bertrand, Honduras president lät i maj avbryta de diplomatiska relationerna med Tyskland och 19 juli 1918 kom den formella krigsförklaringen. I Honduras fanns det många invånare som hade tyskt påbrå. President Bertrands krigsförklaring var inte populär och var en av anledningarna till att inbördeskrig utbröt i Honduras 1919.

Kriget var överhuvudtaget inte populärt. Handeln minskade och många ogillade att USA kunde pressa de styrande till att förklara krig. Men det amerikanska inflytandet var stort och redan 1904 hade benämningen ”bananrepublik” använts om Honduras. Landets ekonomi var starkt beroende av det amerikanska företaget United Fruit Company. Även om Honduras inte drabbades av kriget hade konflikten varit förödande för landets ekonomi.

Krigsförklaringen rapporterades i landets tidningar.

Francisco Bertrand, Honduras president som förklarade Tyskland krig 19 juli 1918.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s