Snotra nio avbildningar av en asynja

I den yngre eddan står följande om Snotra: Den trettonde är Snotra: hon är klok och belevad. Efter hennes namn sägs den man eller kvinna som är klok vara snotr.

Snotra räknas som den 13 asynjan men är inte den mest kända. I en namntula nämns hon som nummer fyra av 27. Har det funnits berättelser eller dikter om henne så har de förkommit. Det kan ändå vara vårt att notera att hedningarna i Norden som ansetts vara vilda och primitiva hade en ”vett och etikett gudinna”! För en hedning av idag borde det inte förvåna någon, de som skrev eddan och och de andra dikterna var knappast primitiva barbarer utan levde i ett högt utvecklats samhälle. I ett sådant samhälle finns det plats för en gudinna som Snotra. Men visst, denna höviska dam är kanske inte en gudinna för alla. Tölpar har det funnits i alla tider.  Idag finns det flera dikter till Snotras ära och flera avbildningar av henne finns. Kanske Snotra uppmärksammas mer i nutid än i äldre tider?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s