Portugals nationaldag

Portugals nationaldag

Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas är namnet på republiken Portugals nationaldag som firas den 10 juni. Anledningen att denna dag är nationaldag är att nationalskalden Luís de Camões 1524-1580 avled detta datum. Luís de Camões viktigaste verk är ”Os Lusíadas”. Namnet kommer på den äldre benämningen av Portugal, Lusitanien. Verket trycktes första gången 1572 och handlar förutom om Portugal och dess folk om portugisiska sjöfarare och hur landet hittar nya handelsvägar på havet. Vasco da Gama, den kände uppstäcksresande från Portugal upptar en viktig roll, men så var han ju också släkt med författaren. 1944 bestämdes det att 10 juni skulle bli nationaldag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s