Guatemala under första världskriget

Guatemala under första världskriget

12 augusti 1914 förklarade Guatemalas president att hans land ställde sig neutralt i kriget. Manuel Estrada Cabrera som presidenten hette hade styrt Guatemala sedan 1898. Det fanns medborgare som hade rötterna i såväl Tyskland som Italien och tyskarna investerade en hel del i propaganda som riktades till tysktalande i Guatemala. Troligen åkte en del tyskar i Guatemala till Europa för att strida. Åtta gutemalier, kanske fler med italienskt ursprung åkte efter att Italien förklarat krig till detta land för att strida som frivilliga. Mest känd frivillig är Dante Nannini Guatemalas förste pilot som begav sig till Italien. Han flög flera uppdrag och sköt ner tre fientliga plan samt en luftballong. När kriget var slut reste Nannini hemåt med avled i början av 1919 i spanska sjukan.

Dante Nannini iklädd italiensk uniform.

23 april 1918 förklarade Guatemala krig mot Tyskland. Tyskägda plantager beslagtogs och det viktiga företaget som tillverkade elektricitet men som styrdes av tyska intressen, Empresa Eléctrica de Guatemala togs över av staten.  Det var liksom hos de andra latinamerikanska länderna inte tal om att bidra aktivt i kriget. Dels hade Guatemala en väldigt liten armé dels så drabbades huvudstaden Guatemala City för en stor jordbävning 1917 som förstörde stora delar av huvudstaden samt kostade 250 människor livet.

Manuel Estrada Cabrera, presidenten som förklarade krig mot Tyskland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s