Achlys, Helle och Pontos, tre mindre kända grekiska gudamakter

Achlys, Helle och Pontos, tre mindre kända grekiska gudamakter

Zeus, Hera, Apollon, Hermes, Afrodite och Atena är kända av alla med någorlunda god kunskap i den grekiska religionen. Men det finns fler värda att känna till. Här kommer kortfattat berättelsen om två gudinnor och en gud.

Achlys

Nyx, nattens gudinna har en dotter vid namn Achlys. Namnet på Nyx dotter ska betyda dimma och åsyfta på dödens dimma. Achlys ses som en gudinna som presenterar missmod och sorg.

Helle

I berättelsen om det gyllene skinnet spelar Helle en liten men ändå viktig roll. Nefele, molnens gudinna gifte sig med kung Athamas. Paret fick tvillingar, sonen Frixos och dottern Helle. Kungen tog sig dock en ny gemål och Ino som hon hette ville få bort tvillingarna. Ino lät det bryta ut hungersnöd i landet och när bud skickades till oraklet i Delfi om råd lät Ino muta budbäraren som sa att tvillingarna måste offras för att blidka gudarna. När barnen skulle offras lät deras moder sända en gyllene vädur som kunde flyga ner till dem och d hoppade upp på vädurens rygg och flög iväg. Hell ramlade dock ner och hamnade i sundet som idag efter henne benämns Hellesponten. Vissa påstår att hon dog i fallet, medan andra säger att havsnymferna Nereiderna tog hand om henne. När hon växt upp så blev havets gud Poseidon förälskad i henne och hon blev havets gudinna samt födde honom två söner vid namn är Almops och Paeon. Hekkes bror kom fram till landet Kolchis, offrade väduren som tack för flykten och gifte sig med Kolchis härskare kung Aietes dotter Chalciope.

Pontos

Poseidon är havets gud framför alla, men han är inte den enda gudmakten i havet. Pontos heter en annan havsgud som anses vara fiskarna och de andra djuren som lever i havets gud. Pontos maka heter Thalassa och en del har menat att fiskarna är ban till Pontos och Thalassa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s