Litauens nationaldag

Litauens nationaldag

Litauen var sedan medeltiden ett eget furstendöme som senare kom i personalunion med Polen. Under några år 1592-1598 hade även denna stat Polen-Litauen en union med Sverige. När Polen delades i slutet av sjuttonhundratalet blev Litauen en del av tsarens rike. När det ryska imperiet föll under första världskriget utropades Litauen som självständig stat. Detta gjordes den 16 februari 1918. 1939 införlivades Litauen i Sovjetunionen. När denna diktatur föll utropades åter ett fritt Litauen som antog den gamla självständighetsdagen som sin nationaldag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s