Folktro fick mig att ändra min syn på mitt folk

Folktro fick mig att ändra min syn på mitt folk

Då jag började läsa böcker om nordisk folktro så fick jag en insikt om mitt folks spirituella djup. Jag fick en nästan nostalgisk tillhörighet och en bild av mina förfäders andliga verklighet. Vår nordiska folktro är knuten till vårt folk och om vi trängs undan och försvinner så försvinner även den. Plötsligt blev mitt folks fortlevnad viktig. Jag rekommenderar alla att läsa på om vårt folks rika andliga kulturarv.

Sök gärna reda på böcker om tron på ödet, hednagudarna, gårdstomten, troll, vittra, Skogsrået, Näcken, älvor och annan allmän folktro och fäbodkultur. Boken Svenska sägner av Ebbe Schön rekommenderas starkt.

”Förr i världen var det gott om tomtar, i synnerhet i de gamle tyste släktgårdarne. Men nu, sedan nytt folk samt hjul och maskiner, såsom tröskverk med mera, dragit dit in, har tomtarne så småningom skytt. Numera är de alldeles försvunna.” – Brämhult, Västergötland, 1931.

/L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s