En insändare i Gotlands Allehanda: Låt NMR komma till Gotland

En insändare i Gotlands Allehanda: Låt NMR komma till Gotland!

När undertecknad för några år sedan studerade på den något bedagade folkhögskolan på Gotland (eleverna hade ofta bättre kunskap i historia och samhällskunskap än lärarna och elevbostäderna fallfärdiga) hade man en temadag där bland annat rasism och nationalism togs upp. I en grupp diskuterade en del elever om inte ”nazism” borde förbjudas. Undertecknad ställde då frågan vad tror ni själva att folk som har sådan åsikter gör om de förbjuds? Och skulle ni själva acceptera en lag som förbjöd er att ha vissa åsikter? Är inte risken större att det blir mer politiskt våld i samhället om det införs förbud? Experten på högerextremism svarade att det är en av anledningarna till att vi valt att inte förbjuda åsikter i Sverige.

Bra, då låter vi Nordiska Motståndsrörelsen komma till Almedalsveckan. I Sverige har alla människor lika mycket värde, det betyder att såväl fascister som nationalsocilaister har lika mycket värde som alla andra. I deklarationen om de mänskliga rättigheterna står det klart och tydligt att alla är lika mycket värde oavsett ursprung och åsikter. Det gäller även folk som tycker att tron på allas lika värde är trams. Man måste inte tro på demokrati för att ta del av den.
Blockpolitiken idag har nått vägs ände. Ärligt, det är heller inte några större ideologiska skillnader mellan blocken. I över tjugo år har alla partier dragit mot mitten och nu sitter de där. Almedalsveckan har allt mer blivit en blandning mellan politikernas firmafest och utställningsmässa. Man pratar mycket politik, men lite ideologi. Tack vare NMR är nu den ideologiska debatten tillbaka, och det på gator och torg.
Bästa sättet att visa att man har bra åsikter är ju att föregå med gott exempel, inte att skrika på förbud. Anser politikerna på Gotland att demokratin är så värdelös så att de inte en gitter försvara den? Är argumenten slut och det ända man orkar är att införa förbud som rent av bryter demokratins egna ideal om allas lika värde. Nej passa på nu och bryt en lans för demokratin, eller är det så att ni rentav anser att det finns sanning i Nordiska motståndsrörelsens kritik v det mångkulturella samhället. Visa nu i ädel tävlan att demokratin är bättre än nationalsocialismen. Eller har ni gett upp? Låt NMR komma till Gotland!

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Hela Gotlands hemsida 2018-02-06. http://helagotland.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s